Nu trebuie să lipsească de pe masă. Ciorba care te drege după excesele de sărbători

Nu trebuie să lipsească de pe masă. Ciorba care te drege după excesele de sărbătoriRețetă de ciorbă de dovlecei. sursa: Arhiva EVZ

Sorbitură acră şi fierbinte, ciorba de potroace este o mâncare tradițională românească la mare căutare după o noapte de petrecere și excese alimentare. După o lună, aproape plină excese alimentare, perioada sărbătorilor de iarnă, poate n-ar fi rău să punem pe masă o ciorbă caldă perfectă și simplă în arome. 

Este știut că cea mai bună ciorbă care te drege după mesele copiase de sărbători este cea de potroace.

„Potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după „chindiile” cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradiţional veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari” – spunea marele maestru Radu Anton Roman în cartea sa, la reţeta acestei ciorbe. Trebuie însă respectate cu sfințenie ingredientele fără de care ciorba nu vă poate da aroma adevărată.

Ingrediente:

500 grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare 400 grame de măruntaie ( fără care ciorba nu are gustul autentic) pipote inimă, ficat 2 cepe 400 grame :morcov, păstârnac, ţelină 2 linguri de orez 20 boabe de piper 200 ml smântână 2 ouă leuştean un litru zeamă de varză murată (potroacă) 4 l de apă.

„Este o ciorba perfectă şi completă, servită fierbinte cu o bucată zdravănă de pâine şi ardei iute nu mai cere nici o completare….iar realizarea ei este extrem de simplă”, nota gastronomul în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, scrie exquis.ro.

Cum se prepară

Se spală şi se lasă la uscat bucăţile de zburătoare şi măruntaiele lor. Zarzavaturile se toacă mărunt. Într-o oală se pun 4 l de apă cu o linguriţă rasa de sare şi se adaugă carnea şi măruntaiele. Se lasă să clocotească bine şi se adună spuma , apoi se adaugă zarzavaturile şi piperul.

După vreo ora de fiert molcolm se pune orezul bine spălat, 2 linguri este cantitatea perfectă chiar dacă nu pare mult. După ce a fiert orezul – 10-15 minute) se adaugă zeama de varză murată ( potroaca) care sărează, acreşte şi dă adevărata aromă. Se mai lasă la clocotit câteva minute, separat se bat gălbenuşurile cu smântână şi cu ceva zeamă din oală.

Se servește caldă, cu o bucată de pâine și nu-i rău nici un ardei iute iute, murat.

Ne puteți urmări și pe Google News