Evenimentul Zilei > Social > Nu e de glumă. Legea intră de vineri în vigoare. Nerespectarea atrage amenzi usturătoare
Nu e de glumă. Legea intră de vineri în vigoare. Nerespectarea atrage amenzi usturătoare

Nu e de glumă. Legea intră de vineri în vigoare. Nerespectarea atrage amenzi usturătoare

De la 1 ianuarie 2021, intră în vigoare Legea Compostului. Potrivit acesteia, românii vor fi obligați să colecteze separate deşeurile bio-degradabile, precum fructele şi legumele alterate sau alte resturi vegetale.

Cei care nu vor respecta legea vor primi amenzi între 400 și 20.000 de lei.

Acum, primăriile sunt obligate să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi ca să le transforme, ulterior, în compost pentru agricultură. Cetățenii care nu respectă legea pot fi amendați cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar societățile comerciale cu până la 20.000 lei.

De asemenea, operatorii de instalații de compost riscă amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 în cazul în care compostul pe care îl produc conține, printre altele, substanțe otrăvitoare, poluante și radioactive. În plus, amenzile se vor aplica și pentru nerespectarea utilizării tipului de compost adecvat, respectiv compost de calitate foarte bună – Categoria A, în agricultură și horticultură sau a compostului de Categoria B pentru spații verzi, urbane și rurale, informează Cancan.

Ce sunt deșeurile biodegradabile

„Biodeșeuri” înseamnă deșeuri biodegradabile provenite din grădini și parcuri, deșeuri alimentare și de bucătărie provenite de la gospodării, birouri, restaurante, depozite angro, cantine, firme de catering sau magazine de vânzare cu amănuntul și deșeuri comparabile provenite din uzinele de prelucrare a produselor alimentare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.