Evenimentul Zilei > Economie > Racordarea la rețeaua de electricitate este gratuită. Legea a intrat în vigoare
Racordarea la rețeaua de electricitate este gratuită. Legea a intrat în vigoare

Racordarea la rețeaua de electricitate este gratuită. Legea a intrat în vigoare

Conectarea consumatorilor casnici la rețelele de distribuție a energiei electrice va fi gratuită pentru consumatorii casnici, urmând să fie suportată de operatorii de distribuție.

Costurile pentru racordarea clienților casnici la rețelele de energie electrică vor pica în sarcina firmelor de distribuție, urmând ca acestea să-și recupereze banii din facturile consumatorilor.

O lege adoptată de Parlament, care a intrat în vigoare luni, 20 decembrie, Legea nr. 290/2020, îi va obliga pe operatorii de energie electrică să-i conecteze gratuit pe consumatorii casnici. În schimb, costurile cu racordarea vor fi acoperite din facturile consumatorilor. O lege similară a intrat în vigoare în luna octombrie și prevede același lucru, racordarea gratuită la rețelele de gaze pentru clienții finali casnici.

Noul act normativ stabilește că operatorii de distribuție a energiei electrice vor avea obligativitatea să racordeze pe toți solicitanții la sistemul de distribuție și să ofere soluții de racordare și comunicarea condițiilor în care se poate face.

„În cazul clienților casnici, operatorul de distribuție are obligația racordării lor în termen de maximum 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire”, se arată în actul normative.

Ce prevede legea

Pe de altă parte, legea mai stabilește că recuperarea costurilor de racordare, inclusiv cele de proiectare, se va face prin amortizarea accelerate pentru o perioadă de cinci ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.  În aceste condiții, ANRE va trebui să emită un set de reguli în baza cărora vor fi stabiliți pașii ce urmează a fi urmați.

Conform motivării din raportul de adoptare a legii, scopul acestei reglementări este de a accelera procesul de extindere a rețelelor de distribuție a energiei electrice și de a asigura accesul cât mai multor persoane la rețelele de energie electrică. În acest context, s-a considerat că este necesară reglementarea obligației operatorului de distribuție a energiei electrice „să racordeze consumatorii casnici la rețea, prevedere firească având în vedere că accesul la energie electrică poate fi considerat un bun de bază în lumea modern”.