Firmele care refuză racordarea românilor la gaze riscă amenzi
- Ana Petrescu
- 3 ianuarie 2018, 00:00
Companiile distribuitoare de gaze nu vor mai putea refuza racordarea persoanele fizice, primăriilor sau altor firme la rețeaua de gaze, potrivit unei inițiative legislative depusă de socialdemocrați în Parlament, înainte de Crăciun.
„Operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem nu poate refuza racordarea la sistem şi este obligat să finanţeze toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/ conductelor necesare racordării”, prevede proiectul de lege inițiat de fostul ministru al Cercetării, Șerban Valeca și de senatorul PSD, Gheorghe Marin.
În prezent, operatorii sunt obligați să finanțeze racordarea la gaze, numai dacă „realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării este economic justificată”.
În expunerea de motive, social-democrații susțin că au fost înregistrate la ANRE multe reclamații, de către persoane fizice și juridice, acestea „reprezentând 25% din numărul total de reclamații”. Iniţiatorii adăugă că „nu este posibil ca primăriile şi persoanele juridice să aştepte ani întregi pentru a se racorda la reţeaua de gaze naturale”, afirmând că proiectul depus „vine să determine operatorii să permită accesul mai rapid al solicitanților la reţeaua de gaze naturale”.
Noile prevederi
Inițativa legislativă propune abrogarea altor trei alineate care stipulează posibilitatea solicitantului „de a participa în cotăparte la finanţarea obiectivelor/conductelor şi modalitatea de recuperare a investiţiei” și dreptul acestuia de a recupera „contravaloarea sumei investite de la următorii utilizatori racordați la obiectivele/sistemele realizate”.
Sancțiuni
Potrivit proiectului, „operatorul are obligaţia de a realiza un studiu tehnico-economic, întocmit conform procedurii aprobate de către ANRE, în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării”. În cazul nerespectării reglementărilor, operatorul va primi amendă între 8.000 și 200.000 de lei. Dacă va continua să refuze racordarea la sistem, el va fi amendat cu 1-5% din cifra de afaceri. După amendare, operatorul îşi pierde dreptul de participare pentru obţinerea unor noi licenţe. Proiectul semnat de 10 parlamentari PSD va fi dezbătut de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată și votat de Camera Deputaților, for decizional