Evenimentul Zilei > Economie > Veste proastă pentru români. Cresc tarifele la energie electrică
Veste proastă pentru români. Cresc tarifele la energie electrică

Veste proastă pentru români. Cresc tarifele la energie electrică

Potrivit proiectelor puse în dezbatere publică, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) urmează să crească tarifele de distribuție valabile, de la 1 ianuarie 2021, pentru cei 8 operatori care livrează electricitate consumatorilor.

 

Trebuie spus că tarifele de distribuție contează pentru circa 30% din prețul final plătit de consumatori și vor fi între 157,18 lei / MWh la E-Distribuție Muntenia (ENEL) și 206,35 la Distribuție Energie Oltenia (CEZ).

Creșterea tarifelor de distribuție este suficient de mare  ca să se simtă în factura finală, mai ales în cazul CEZ și al filialei Transilvania SUD a Electrica, dacă ar rămâne neschimbate a celelalte componente ale prețului final pentru consumator.

Majorarea tarifelor de distribuție ar putea duce la scumpiri ale facturii finale cu până la maximum 2,5%, dacă restul componentelor prețului (dacă prețul electricității și tarifele de transport) ar rămâne constante.

ANRE explică majorarea tarifelor prin recunoașterea costurilor previzibile în anul viitor. Autoritatea rezumă „analiza efectuată” pentru modificarea tarifelor, în Nota de fundamentare a proiectelor de ordine, în fraza:

„Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2019”.

 Prețul contează în condițiile pieței de la 1 ianuarie 2021

Totuși, prețul propriu zis al electricității va conta mult, mai ales în condițiile liberalizării complete a pieței de la 1 ianuarie. (Stabilirea tarifelor de distribuție rămâne responsabilitatea ANRE, având în vedere că este un serviciu concesionat de stat).

Liberalizarea completă a liberalizării pieței ar însemna că și prețul de vânzare al electricității se va schimba pe linia producător- furnizor – distribuitor.

Circa 6 milioan de consumatori care nu au ales piața concurențială vor putea să o facă, sau să accepte prețurile modificate ale furnizorilor actuali, denumiți „de ultimă instanță”, informează cursdeguvernare.ro.

Diferențele prețurilor liberalizate ar putea să fie sau nu semnificative, în funcție de intensitatea campaniilor de atragere de clienți noi, dar nu foarte mult dacă procesul se va desfășura ca în cazul liberalizării pieței gazelor, în care distribuitorii și-au păstrat clienții, iar diferențele pentru a atrage clienți mari nu au fost convingătoare pentru marea majoritate a consumatorilor casnici.

de obicei, creșterea prețului la energie atrage după sine un val de scumpiri în toate domeniile.