Piaţa energiei electrice din România va fi liberalizată până la sfârşitul anului, astfel încât de la 1 ianuarie 2021 să nu mai existe nici un element de control al statului în formarea preţurilor.

Procesul se va desfăşura în mai multe etape, care vor fi stabilite de ANRE la începutul acestui an. În final se preconizează că factura de energie electrică va creşte cu 3% până la 5%.

Potrivit RRA, în această perioadă prețul reglementat este de aproximativ 240 de lei pe MW, în timp ce prețul de pe piața liberă este de peste 300 de lei.

Dincolo de această diferență ce trebuie recuperată, în factura consumatorului se vor adăuga și pierderile pe care furnizorii le acuză ca urmare a introducerii Ordonanței 114 și ale cărei efecte negative au curs timp de un an.

Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat pentru RRA că acesta recuperări vor fi deja parte a facturii începând cu 1 ianuarie: „Pentru partea de producători noi solicităm o înțelegere pentru faptul că, odată ajunşi în piaţa liberă, vor avea posibilitatea să-şi recupereze din funcţionarea corectă a pieţei aceste pierderi.”

Cu cât crește prețul energiei electrice

Pe de altă parte Niculae Havrileţ spune că alinierea la prețurile pieței va începe după primul trimestru al lui 2020, iar totalul creșterii în factură este aproximat la cel mult 5% în final.

O eventuală scăderea prețurilor este puțin posibilă, pentru că, adaugă el, prețul energiei din România este dictat de prețul marginal dat de centralele pe bază de cărbune, cele care au costurile cele mai mari din cauza plății certificatelor verzi.

Creșterea prețului la energie electrică va însemna o avalanșă de scumpiri la toate produsele.

Te-ar putea interesa și: