Noua variantă Covid, prezentă în România. Numărul persoanelor infectate este în creștere

Noua variantă Covid, prezentă în România. Numărul persoanelor infectate este în creștere Sursa foto: Dreamstime.com

Noua variantă de Covid, Eris, este prezentă și în România. Anunțul a fost făcut de Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”. Acesta susține că momentan nu se poate discuta despre un val, cum a fost cel provocat de Omicron, însă numărul pacienților este în creștere.

Eris, noua variantă Covid, este prezentă în România. Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a declarat miercuri că numărul persoanelor infectate este în creștere. Momentan nu se poate vorbi despre un val, cum a fost în cazul variantei Omicron. Această variantă se transmite extrem de ușor și ar putea deveni predominantă la nivel mondial.

Adrian Marinescu spune că 30% din noile cazuri de Covid sunt cu această variantă. Specialistul spune că trebuie făcute secvențieri pentru a putea să se lămurească cu privire la viteza de răspândire a noii variante.

„În momentul în care un virus rămâne mult timp în circulaţie, aici vorbim despre SARS-CoV-2, el suferă în permanenţă mutaţii. Cele mai multe sunt mutaţii minore, fără semnificaţie, dar este clar că apar şi variante virale noi. Ceea ce se întâmplă în raport cu Eris, care are ca cod EG 5, nu înseamnă altceva decât altă variantă sau chiar subvariantă legată de Omicron. Aceasta se transmite extrem de uşor și va ajunge să devină predominantă peste tot. La fel s-a întâmplat şi cu cele anterioare. Se estimează că aproximativ 30% din cazurile noi de infecţie cu SARS-CoV-2 sunt cu această variantă, inclusiv în România. Sigur, trebuie să facem secvenţieri în aşa fel încât să vedem un trend ca să fie extrem de clar. Să ne lămurim. (...) Trebuie să mai tatonăm puţin. Trebuie să avem secvenţieri încât să spunem clar cu date”, a afirmat medicul pentru Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul persoanelor infectate cu noua variantă Covid este în creștere

Directorul medical al Institutului „Matei Balş” spune că noua variantă de Covid nu este una agresivă. Totuși, număr de infectări cu Eris a crescut la institut. Medicul spune că în acest moment sunt mai multe internări decât în cazul variantei anterioare. Cu toate acestea, nu poate confirma dacă toate sunt cu Eris.

„Nu se vorbeşte despre agresivitate, nu se vorbeşte despre o schimbare şi nu se vorbeşte despre un val cum a fost cel anterior, dar ce am putut să constatăm noi de la 'Matei Balş' este o creştere a numărului de cazuri. Este evident că dacă ai mai multe cazuri se vor selecta şi cele care sunt cu ceva complicaţii şi care necesită internarea. Motiv pentru care avem ceva mai multe internări decât înainte. Nu putem să confirmăm că ele sunt neapărat cu Eris, pentru că acest lucru se va vedea într-un viitor apropiat, când vom face şi secvenţierile. Probabil că această variantă schimbă lucrurile şi face o diferenţă apropo de cazurile care sunt mai multe acum. Nu se poate trage o concluzie deocamdată (despre simptomatologie - n.r.)”, a explicat directorul.

Coronavirusul revine în România. Noua variantă nu este una agresivă

Coronavirusul revine în România. Noua variantă nu este una agresivă. Sursa foto: Dreamstime.

Cât va ține noua variantă, Eris

Specialistul de la institut spune că datele pe care le au în prezent despre noua variantă Covid nu sunt suficiente pentru a putea fi trase concluzii. Momentan nu se poate spune dacă va aduce lucruri noi. Medicul precizează că nu poate vorbi de cifre și oferă drept exemplu varianta Omicron. Multe persoane au fost infectate, însă s-au tratat în scurt timp.

„Nu se poate trage o concluzie că varianta vine cu lucruri noi, cel puţin din datele pe care le avem deocamdată. Eu nu m-aş repezi să vorbesc despre cifre, pentru că, până la urmă, în toată perioada începând din 2022 de când vorbim de Omicron am avut cazuri multe, că ele nu au mai fost diagnosticate, oamenii le-au rezolvat în scurt timp tratându-le ca pe o viroză este altceva”, a afirmat Marinescu.

Legat de perioada în care se va vorbi despre noua variantă Covid, medicul spune că nu va urma o creștere a infectărilor pe perioadă lungă. Adrian Marinescu spune că este important ca oamenii să știe despre această nouă variantă și a precizat că lucrurile pot fi ținute sub control.

„Nu are nicio relevanţă dacă eu voi avea cazuri mai multe, dar forme uşoare în proporţie de 95%. Este posibil să fie o creştere, nu cred că va fi o creştere susţinută într-o mare măsură şi într-o perioadă lungă. Cred că lucrurile se vor aşeza. Trebuie să ştim despre ea, să constatăm că este o creştere, nu explozivă, dar este o creştere. Însă lucrurile pot fi ţinute sub control fără discuţie”, a precizat medicul de la Institutul „Matei Balș”.