Răspândire rapidă a noii tulpini de coronavirus. Așteptări pentru lansarea noului vaccin

Răspândire rapidă a noii tulpini de coronavirus. Așteptări pentru lansarea noului vaccin Sursa foto: Dreamstime.com

Numărul infecțiilor și cazurile de spitalizare cauzate de coronavirus este în creștere în Statele Unite, Europa și Asia. Experții medicali atribuie această tendință unei subvariante a tulpinii Omicron a coronavirusului, cunoscută ca EG.5 sau Eris, care a fost identificată pentru prima dată în noiembrie 2021.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat subvarianta EG.5 drept o „variantă de interes”, semnalând că necesită o monitorizare atentă din cauza mutațiilor sale, care ar putea să o facă mai contagioasă sau să-i accentueze gravitatea.

OMS a subliniat că, în prezent, această subvariantă nu pare să prezinte o amenințare mai mare pentru sănătatea publică decât alte variante, menționând că nu există dovezi privind o creștere directă a severității bolii asociate cu EG.5.

Tulpina covid are cea mai rapidă răspândire de până acum

Până la 8 august, subvarianta EG.5 a fost detectată în peste 50 de țări, conform datelor furnizate de OMS. Aceasta înregistrează cea mai rapidă extindere și predominanță între subvariantele de COVID-19 în circulație în Statele Unite, contribuind la aproximativ 17% din totalul cazurilor actuale de COVID, conform Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC).

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește spitalizările legate de COVID-19, acestea au înregistrat o creștere de peste 40% în comparație cu nivelurile minime recente înregistrate în luna iunie, însă rămân cu peste 90% sub nivelurile maxime atinse în timpul epidemiei de tulpină Omicron în ianuarie 2022, conform datelor oferite de CDC.

Se observă o creștere semnificativă în ultima lună în ceea ce privește cantitatea de virus identificată în apele reziduale la nivel național și numărul de prescripții săptămânale pentru tratamentul COVID cu Paxlovid, chiar dacă pornesc de la niveluri relativ reduse.

Premieră mondială. SUA şi Europa aprobă primul vaccin împotriva unei boli care produce zeci de mii de decese în fiecare an

Sursă: Marysmn | Dreamstime.com

Când ar putea să apară un nou vaccin

Companiile Pfizer/BioNTech, Moderna și Novavax au dezvoltat variante actualizate ale vaccinurilor lor anti-Covid, pornind de la o altă subvariantă Omicron - XBB.1.5 - care prezintă asemănări mai strânse cu diverse tulpini ale virusului aflate în circulație.

Varianta Eris prezintă similitudini cu XBB.1.5, cu toate acestea, cea mai recentă subvariantă adaugă o mutație în proteina sa spike („țepușa” care constituie „coroana„ virusului SARS-CoV-2), o regiune importantă pentru răspunsul vaccinal.

XBB.1.5 a apărut către finalul anului 2022 și a continuat să genereze peste 10% din totalul infecțiilor până la data de 5 august.