O nouă tulpină de coronavirus, depistată în Rusia. 17 cazuri de infecție

O nouă tulpină de coronavirus, depistată în Rusia. 17 cazuri de infecție Sursă: arhiva EVZ

În Rusia a fost identificată o variantă nouă a coronavirusului, cunoscută ca EG.5 sau „eris”, potrivit unei surse din cadrul serviciului de presă rus al „Rospotrebnadzor”.

În intervalul aprilie-august al acestui an, experții din Rusia au depistat 17 cazuri de contaminare cu o proaspătă variantă a coronavirusului, denumită EG.5 sau „eris”. Astfel că, „eris” a fost inclusă de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în lista sa de variante aflate sub monitorizare.

Rusia raportează cazuri de infecție cu tulpina de coronavirus

În Rusia, primele cazuri izolate de infecție cu varianta EG.5 au fost depistate în aprilie 2023 (în orașul Moscova, regiunea Moscova, orașul Sankt Petersburg, în regiunile Magadan şi Irkutsk, în ţinutul Krasnodar şi în republicile Buriatia şi Hakasia).

În total 17 cazuri sau 0,24% din toate infecțiile înregistrate în perioada aprilie-august 2023”, se menţionează în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse din cadrul „Rospotrebnadzor” au subliniat că pe teritoriul rus această variantă „nu a avut deocamdată o răspândire largă”.

Cu toate acestea, există posibilitatea de a se înregistra complicații în ceea ce privește situația epidemiologică legată de COVID-19 și extinderea sa. EG.5 sau „Eris” este legată de o subvariantă Omicron numită XBB.1.9.2 și înregistrează o creștere în prevalență la nivel global

Alertă! Noi detalii despre noua varianta hibrid „Deltacron”. A fost creată în laborator?

Sursa: Pixabay

OMS a spus că țările ar trebui să se concentreze pe câteva lucruri pentru a înțelege mai bine cum varianta EG.5 evită anticorpii și cât de gravă poate fi. S-a sugerat să se urmărească cu atenție orice schimbări care ar putea indica cât de severă este.

Varianta este răspândită pe tot globul

Înregistrările inițiale ale virusului datează din februarie 2023 în diferite regiuni ale lumii.

Conform informațiilor furnizate de către OMS, incidența acestei variante a crescut de la 6,2% la 11,6% în cazurile detectate la nivel global. Varianta EG.5 prezintă o capacitate semnificativ mai mare de răspândire în comparație cu tulpinile anterioare predominante XBB (XBB.1.5. Kraken și XBB.1.16. Arcturus), au relatat oficiali ai „Rospotrebnadzor”.

Această variantă a virusului a fost identificată în țări precum China, SUA, Marea Britanie, precum și în diverse națiuni din Europa și Asia. Până în prezent, s-a raportat prezența sa în 51 de state.