Omicron schimbă tot ce se știe despre COVID. Simptomele pacienților sunt total diferite

Omicron schimbă tot ce se știe despre COVID. Simptomele pacienților sunt total diferite sursa: Arhiva EVZ

Pacienții infectați cu tulpina Omicron a coronavirusului prezintă simptome diferite de cele specifice bolnavilor de COVID-19.

Medicii din cadrul Institutului pentru Sănătate Publică (Santé publique France) din Franța, atrag atenția asupra noiilor simptome la persoanele infectate cu Omicron. Potrivit acestora, dacă la pacienții depistați cu varianta Delta, lipsa gustului și a mirosului se numărau printre simptomele principale, în cazul Omicron situația este diferită.

Santé publique France (SPF) a analizat un eșantion de 317 cazuri pozitive pentru Omicron, confirmate prin secvențiere. Specialiștii francezi au stabilit că simptomele sunt mai ușoare, în cazul celor vaccinați, la infectarea cu Omicron.

Astfel, principalul simptom raportat este oboseala, în cazul a 59% dintre pacienți. Urmează, pe locul al doilea tusea (54%) și febra (48%). Doar 10% dintre pacienții cu Omicron au prezentat o pierdere a gustului sau a mirosului. Aceasta spre deosebire de cei infectați cu varianta Delta.

Ne puteți urmări și pe Google News

SPF a indicat în actualizarea sa epidemiologică, publicată joi seară, că simptomele au fost în general uşoare. Doar cinci pacienți au avut nevoie de internare, fără ca vreunul să meargă la terapie intensivă.

Vaccinare booster anti-covid

sursă: arhivă

Câte cazuri sunt dignosticate în Franta

În Franța sunt diagnosticate în jur de 200.000 de cazuri COVID în fiecare zi. În marea majoritate dintre acestea a fost vorba despre infectări cu varianta Omicron.

În acest context, informațiile prezentate de francezi par să confirme ceea ce se știe despre Omicron. Infecția cu această tulpină are multe asemănări cu o răceală. Medicii din Franța atrag atenția că această constatare poate fi legată de vârstă (vârsta medie de 32 de ani) și de proporția scăzută a celor care prezintă comorbidități (doar 13%). Prin urmare, datele nu pot fi generalizate la nivelul întregii populații, dat fiind și eșantionul mic.

Cum se explică simtomele mai puțin severe

Informațiile prezentate de medicii francezi confirmă simptomatologia stabilită în Marea Britanie. Aici funcționează aplicația „ZoeCovid”, care permite tuturor să-și raporteze simptomele. Curgerea nasului, durerile de cap, oboseala, tusea și durerea în gât au fost cele mai frecvente simptome raportate.

Explicația acestor simptome, mai puțin severe decât în cazul Delta, ar putea fi legată de faptul că virusul afectează mai puțin plămânii. În plus, o altă explicație ar fi cea cu privire la eficiența vaccinurilor.

„Este clar că, dacă ești vaccinat, mai ales dacă ai primit o doză de rapel, Omicron tinde să producă infecții mai ușoare”, a declarat pentru NBC Dr. William Schaffner.

Acesta este în boli infecțioase la Vanderbilt University Medical, Centrul Nashville, în Statele Unite.