Extrem de important! Pilula anti-Covid Molnupiravir are probleme majore de siguranță. La ce pericole sunt expuși pacienții

Extrem de important! Pilula anti-Covid Molnupiravir are probleme majore de siguranță. La ce pericole sunt expuși pacienții

Şeful ICMR, Balram Bhargava: „Molnupiravirul nu este inclus în tratamentul grupului de lucru național. OMS nu l-a inclus și nici Marea Britanie până acum”.

Molnupiravir, dezvoltat de compania de biotehnologie Ridgeback Biotherapeutics din SUA în colaborare cu gigantul farmaceutic american Merck, este acum fabricat de 13 producători indieni de medicamente.

La câteva zile după ce Controllerul General al Drogurilor din India (DCGI), autoritatea de reglementare a medicamentelor din țară, a autorizat Molnupiravir drept prima pilulă antiviral Covid-19, șeful ICMR, Balram Bhargava, a declarat miercuri că medicamentul are „probleme majore de siguranță”.

Vorbind în conferințe de presă, Bhargava a spus: „În primul rând, SUA l-au aprobat pe baza doar a 1.433 de pacienți având o reducere cu doar trei la sută a bolii dar numai atunci când este administrată în cazuri ușoare. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că acest medicament are probleme majore de siguranță”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bolile pe care le poate provoca Molnupiravir

„Poate provoca efecte teratogene, mutagene și poate provoca leziuni ale cartilajului care apoi dăunează mușchilor. Mai important, dacă este administrată unui bărbat sau unei femei, contracepția va trebui menținută timp de trei luni, deoarece copilul născut în acea perioadă ar putea avea probleme cu influențele teratogene”, a spus Bhargava.

El a adăugat: „Acest Molnupiravir nu este inclus în tratamentul grupului de lucru național. OMS nu l-a inclus și nici Marea Britanie până acum”, a spus el.

Exprimându-și îngrijorarea cu privire la efectele secundare ale medicamentului, Bhargava a spus: „Suntem în continuare îngrijorați de sarcină, alăptare, copii, leziuni ale țesuturilor moi, grupă de vârstă reproductivă, istoric de infecție și vaccinări”.

„Deoarece a existat doar o reducere cu trei la sută a bolilor ușoare până la moderate, de acum, recomandările actuale arată că nu face parte din tratamentul grupului de lucru național și am dezbătut despre asta de două ori. Vom avea o dezbatere suplimentară pentru a discuta dacă există vreo posibilitate”, a spus el.

CDSCO a primit 22 de cereri pentru fabricarea și comercializarea medicamentului Molnupiravir în țară

„Având în vedere nevoia medicală de urgență în tratarea Covid, SEC a recomandat pe 27 decembrie acordarea permisului de fabricare și comercializare a capsulei Molnupiravir 200 mg cu doza recomandată de 800 mg de două ori pe zi timp de 5 zile pentru utilizare restricționată în situații de urgență  pentru tratamentul pacienților adulți cu COVID-19, cu SpO2 peste 93% și care prezintă un risc ridicat de progresie a bolii, inclusiv spitalizare sau deces sub diferite condiții”, se arată în comunicat.

Conform condițiilor, medicamentul trebuie vândut cu amănuntul numai pe bază de prescripție medicală specialiști, iar doza recomandată ar trebui să fie de 800 mg de două ori pe zi timp de cinci zile, scrie thehindu.