Un medicament experimental reduce cu 50% spitalizările și decesele în rândul bolnavilor de Covid-19. Tratamentul cu Molnupiravir durează 5 zile

Un medicament experimental reduce cu 50% spitalizările și decesele în rândul bolnavilor de Covid-19. Tratamentul cu Molnupiravir durează 5 zile

Merck, o companie multinațională cu sediul în New Jersey, anunță că a obținut rezultate fenomenale cu un medicament anti-Covid-19.

Potrivit reprezentanților companiei, medicamentul Molnupiravir va schimba regulile jocului în ceea ce privește tratamentul bolnavilor de Covid-19.

Reduce spitalizarea și decesele cu 50 %

Potrivit companiei Merck, administrarea pastilelor de Molnupiravir celor care au făcut recent Covid-19 a dus la reducerea spitalizărilor și deceselor cu 50%. Compania a anunțat, totodată, că va cere în curând autorizarea folosirii acestui medicament revoluționar atât Food and Drug Administration, cât și autorităților din domeniul sănătății din străinătate.

Vestea a provocat interesul marilor trusturi de presă din Statele Unite, deși cazurile de Covid-19 sunt deja în scădere atât în SUA și în țările puternic afectate din Asia. Mulți cred că acest medicament ar putea reduce serios riscul de deces din cauza Covid-19.

Dacă va fi aprobat, medicamentul Molnupiravir ar fi primul tratament împotriva Covid-19. Unii l-au comparat cu tamiflu, în sensul că pacienții ar trebui să îl ia în termen de 5 zile de la infecția cu SARS-Cov-2 (așa cum și cei infectați cu virusul gripal sunt sfătuiți să ia tamiflu cât mai devreme).

A fost testat pe persoane care prezentau un "risc crescut" din pricina vârstei și a problemelor de sănătate

Fostul director al FDA, dr. Scott Gottlieb, a declarat pentru CNBC că rezultatele studiului sunt în mod clar „profund” pozitive, chiar dacă cercetătorii au decis să oprească studiul devreme, deoarece medicamentul a demonstrat un succes semnificativ, ceea ce înseamnă că nu ar fi etic să le ofere pacienților pastile placebo. Pentru a testa medicamentul, au trebuit să testeze peste 700 de persoane nevaccinate într-un studiu global. Oamenii erau considerați cu toții în categoria „risc crescut” din cauza unor factori precum vârsta sau problemele de sănătate.

Niciunul dintre voluntarii care au primit medicamentul nu a murit

Potrivit rezultatelor, 7% dintre voluntarii din grupul care a primit medicamentul au fost spitalizați și niciunul dintre ei nu a murit, comparativ cu o rată de 14% de spitalizare și deces (inclusiv opt care au murit) în grupul placebo.

Potrivit dr. Gottlieb, "acesta este un rezultat fenomenal. Se schimbă profund regulile jocului pentru că avem o pastilă cu administrare orală care are acest tip de efect asupra pacienților care sunt deja simptomatici."

Dr. Gottlieb a subliniat, de asemenea, că echipa care a dezvoltat medicamentul "a inventat, de asemenea, primul anticorp de succes împotriva ebola, astfel încât e clar că e o echipă foarte bună de dezvoltare a medicamentelor".

"Și amintiți-vă că există și alte două medicamente în dezvoltare, unul de la Pfizer și celălalt de Roches", a mai spus dr. Gottlieb.

Pacienții nu vor lua medicamentul foarte mult timp, de obicei în jur de cinci zile, ceea ce înseamnă că „profilul de siguranță este probabil destul de bun”, a spus dr. Gottlieb.

Anticorpii monoclonali reduc spitalizările și decesele cu 70- 85%

Conform New York Times, „eficacitatea pilulei Merck a fost mai mică decât cea a tratamentelor cu anticorpi monoclonali, care imită anticorpii pe care sistemul imunitar îi generează în mod natural atunci când luptă împotriva virusului. Aceste medicamente au fost foarte solicitate recent, dar sunt scumpe, sunt de obicei administrate intravenos și presupun o muncă intensă pentru administrare în spitale și clinici. Studiile au arătat, însă, că acești anticorpi monoclonali reduc spitalizările și decesele cu 70- 85% la pacienții cu risc ridicat de a dezvolta forme grave de Covid. "

Medicamentul Merck este semnificativ diferit din punct de vedere clinic de medicamentul Pfizer aflat în ultima sa fază de studii clinice, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de a crea un cocktail de tratamente antivirale pentru Covid-19. Merck a declarat că poate produce pastile până la sfârșitul acestui an, iar dr. Gottlieb a spus că se așteaptă să crească rapid producția prin parteneriat cu alte companii.

Merck a colaborat cu o mică firmă numită Ridgeback Biotherapeutics pentru a dezvolta medicamentul. Rezultatele studiilor clinice nu au fost încă evaluate de lumea științifică internațională, dar un grup independent de experți medicali a anunțat că cercetările făcute sunt promițătoare, scrie site-ul zerohedge.com.