În timp ce se afla în portul Pula din Croația, în zorii zilei de 1 noiembrie 1918, cuirasatul austro-ungar Viribus-Unitis a fost zguduit de explozii groaznice, care l-au trimis pe fundul mării.

Și nu a fost un accident: doi înotători italieni reușiseră să treacă de plasele anti-torpilă care protejau intrarea în port, pentru a fixa pe coca navei mine. Și asta mulțumită „torpilei autopropulsate” Mignatta, dezvoltată de Raffaele Rossetti.

De atunci, acest concept s-a îmbunătățit și face parte din capabilitățile înotătorilor Forțelor Speciale, inclusiv în infiltrarea zonelor ostile.
Acum, se vorbește de „propulsoare submarine” (Swimmer delivery vehicle). Comandamentele navale franceze vor avea, de asemenea, un nou model, PSM3G (propulsor submarin de generația a treia), pe care îl vor putea folosi via hangarele de punte ale submarinelor nucleare, atunci când acestea se scufundă.

În prezent, în Statele Unite, Marine Seals folosesc vehicule de livrare MK8 SEAL din 1983. Dar Naval Special Warfare Command a lansat un program care să le înlocuiască, numit „MK11 Shallow Water Combat Submersible” (SWCS), informează Opex 360.

Dezvoltat începând cu 2011 de Teledyne Brown Engineering, Mk11 SWCS este mai mult un submarin de buzunar decât un propulpor submarin. Cu 4,5 tone deplasament și 6,8 metri lungime, acesta va fi „locuit”, cu doi membri ai echipajului și patru „pasageri”.

Alimentat cu motoare electrice alimentate cu baterii cu litiu-ion, Mk11 SWCS va putea evolua cu viteza de 6 noduri.  Cu o autonomie de 12 ore și capabil să scufunde până la 58 de metri adâncime, va fi echipat cu un sistem de navigație inerțială, un sonar de înaltă frecvență pentru detectarea obstacolelor și a minelor, precum și un periscop opto-electronic.

În plus, poate fi trimis dintr-un submarin sau dintr-o navă de suprafață. Pentru a dezvoltarea lui, firma Teledyne Brown Engineering a primit un contract de 383 milioane de dolari.

Însă acest program a înregistrat întârzieri și depășiri de costuri, ceea ce a determinat Congresul să ia o decizie în timpul dezbaterilor bugetare din 2016. Un prototip a fost livrat Naval Special Warfare Command în mai 2018.

În cele din urmă, pe 27 septembrie, Pentagonul a anunțat că tocmai a atribuit un nou contract de 41 de milioane de dolari pentru a lansa producția SWCS MK11. „Lucrarea contractuală se va face la Huntsville, Alabama, și ar trebui finalizată până în decembrie 2022”, se arată în raport.
În total, zece exemplare MK11 SWCS trebuie să fie livrate forțelor speciale americane