Norvegia: Nu vaccinul i-a omorât pe cei 33 de bătrâni!

Norvegia: Nu vaccinul i-a omorât pe cei 33 de bătrâni!

Norvegia: Nu vaccinul i-a omorât pe cei 33 de bătrâni, spune directoarea Agenției Medicale a micului stat nordic.

Norvegia: Nu vaccinul i-a omorât pe cei 33 de bătrâni! - Autoritățile sanitare din Norvegia au anunțat că nu există nicio dovadă cu privire la vreo legătură între vaccinul împotriva COVID-19 și persoanele decedate la un centru de îngrijiri pentru vârstnici.

Agenția medicală din Norvegia încearcă să afle dacă vaccinul ar putea să fie riscant. Și mai ales pentru persoanele în vârstă. Totul după ce 33 de persoane de peste 75 de ani și suferind de boli foarte grave, unele în stadii terminale, au murit după ce au primit vaccinul.

Nu vaccinul, ci bolile anterioare i-au omorât pe cei 33

„Cu certitudine COVID-19 este o boală mult mai periculoasă decât vaccinarea pentru majoritatea pacienților”, a declarat Steinar Madsen, directorul Agenție Medicale din Norvegia. Ea a adăugat: „Nu suntem alarmați!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relatările inițiale din Norvegia, care au ținut primele pagini ale ziarelor, vizau posibile efecte secundare ale vaccinului. Până vineri, în Norvegia s-a folosit pentru vaccinare doar produsul dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Acum, gigantul farmaceutic cercetează acele morți alături de autoritățile locale.

Raportul cu privire la vaccin, bazat pe observații din toată Europa, este așteptat la finalul acestei luni.

„Aveau boli foarte grave”

„Toți acești pacienți aveau boli foarte grave”, a spus Madsen. „Nu putem spune că oamenii au murit din cauza vaccinului. Putem spune că a fost o coincidență. Este dificil de legat vaccinul cu moartea acestor persoane”, a mai spus directorul Agenției Medicale a Norvegiei.

Opinia lui Sam Fazeli, analist al industriei farmaceutice pentru Bloomberg. „Ideea de a limita vaccinarea pentru persoanele de epste 75 de ani nu este susținută de datele din SUA, unde sunt 14 milioane de persoane vaccinate. Analiza noastră a datelor arată altceva decât datele din Norvegia, care indică o rată mare a mortalității după folosirea vaccinului Pfizer-BioNTech. Numărul excesiv de morți din Norvegia indică faptul că acolo e vorba de oameni foarte bolnavi”.

Norvegia a administrat vaccinul la 42.000 de persoane

Norvegia a vaccinat până acum circa 42.000 de persoane, dintre cele considerate cu risc maxim în fața coronavirusului, printre care mulți bătrâni. Madsen a declarat că este posibil ca efectele secundare ale imunizării, în unele cazuri, să fi accentuat simptomele bolilor de care acele persoane sufereau deja. „Nu putem exclude asta”, a mai spus ea.

Madsen a adăugat că deja au fost vaccinate aproape toate persoanele bolnave aflate în îngrijire la domiciliu. Rata de mortalitate a fost de sub un caz la 1.000 de vaccinări.

Nu vaccinul i-a omorât. Mortalitatea era de așteptat, spune șefa Agenției Medicale din Norvegia

Șefa agenției medicale norvegiene a mai spus că nu se așteaptă la rezultate mult diferite de la vaccinul dezvoltat de Moderna, care va începe să fie folosit de vineri. Produsul moderna, la fel cu cel al Pfizer-BioNTech, se bazează pe tehnologia ARN mesager.

Agenția Medicală a Norvegiei a anunțat că era limpede de dinainte de a începe campania de vaccinare că vor apărea și decese, mai ales că persoanele bolnave și în vârstă au fost primele imunizate.