Zeci de bătrâni, morți după vaccinare?! Alerta vine din Norvegia

Zeci de bătrâni, morți după vaccinare?! Alerta vine din Norvegia

Zeci de bătrâni, morți după vaccinare! Reacțiile adverse la vaccinul Pfizer/BioNTech, bazat pe tehnologia ARN mesager, ar putea fi o cauză pentru decesul mai multor vârstnici în Norvegia.

Zeci de bătrâni, morți după vaccinare. Reacțiile adverse în cazul administrării de vaccin Pfizer pot antrena decesul unor vârstnici! Moartea în rândul oamenilor în vârstă ar putea avea o legătură cu reacțiile adverse la vaccinul Pfizer/BioNTech, a declarat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

Instituția avansează ipoteza că reacțiile adverse provocate după administrarea vaccinului ar fi putut contribui la moartea unor pacienți vârstnici cu sănătate precară.

Posibil efect al vaccinului Pfizer în decesul a 23 de vârstnici

Într-o declarație publicată vineri, agenția apreciază că a înregistrat 23 de decese care pot fi asociate cu vaccinarea COVID-19. „Unele reacții adverse comune pot contribui la o evoluție severă pentru persoanele în vârstă cu sănătate fragilă".

Ne puteți urmări și pe Google News

Sigurd Hortemo, medic-șef al Agenției Norvegiene pentru Medicamente, a explicat: „Rapoartele sugerează că reacțiile adverse comune la vaccinurile tip ARN mesager precum febra și amețeala, ar fi putut contribui la o evoluție fatală în cazul paciențiilor cu o sănătate delicată". Evaluarea nu a inclus pacienții cu boli acute sau cu o condiție instabilă de sănătate. Testările au vizat în foarte mică măsură persoane trecute de 85 de ani.

Programul de vaccinare s-a axat pe vârstnici și persoane aflate în centre de îngrijire, cu o condiție medicală severă. „În consecință, există probabilitatea să apară decese legate de intervalul de vaccinare. Nu putem estima precis că reacțiile adverse din primele zile post-vaccinare aduc prejudicii și chiar decesul pacienților cu boli pre-existente severe", a încheiat acesta.

7 decese în căminele de bătrâni după administrarea vaccinului

Săptămâna trecută, Norvegia a lansat o anchetă privind 7 decese înregistrate în căminele de bătrâni, după ce au primit vaccinul Pfizer/BioNTech.

„Cei mai slabi și vulnerabili, cu boli grave, sunt vaccinați prioritar. Probabil vor mai exista decese legate de momentul vaccinării. Trebuie să evaluăm dacă injecția este cauza morții sau dacă este o coincidență că se întâmplă așa curând după imunizare”, a declarat Steinar Madsen, directorul medical al agenției, citat de New York Post.

Studiile pe care se bazează autorizația temporară acordată vaccinului nu includ persoane de peste 85 de ani. „În consecință, știm foarte puțin despre efectele secundare ce pot apărea în cazul vârstnicilor. Ne asumăm că sunt aceleași ca la tineri, dar  situația trebuie  urmărită îndeaproape”, mai transmite agenția.