Evenimentul Zilei > International > Noi vești proaste pentru românii din Italia. Autoritățile tocmai au anunțat noul plan
Noi vești proaste pentru românii din Italia. Autoritățile tocmai au anunțat noul plan

Noi vești proaste pentru românii din Italia. Autoritățile tocmai au anunțat noul plan

Oficialii din „Cizmă” se regrupează în tentativa de-a face față cazurilor de infectare cu coronavirus. Au fost adoptate noi reguli.

Autoritățile din Italia vor lua noi măsuri pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus. Noul decret, care vizează noi restricții, prevede:

Interzicerea deplasării între regiuni și praguri de infectare mai mici pentru a intra în banda portocalie și roșie. Noua măsură guvernamentală pentru a reduce infecțiile de Covid-19 este lansată prin decret și va dura până la 15 ianuarie, când trebuie aprobat un nou Dpcm (Decret ministerial).

O săptămână de restricţii în care se va testa noul sistem de evaluare pentru a împărți Italia în diferite culori, care corespund benzilor de risc epidemiologic și pentru a stabili criteriile pentru noua „bandă albă” care ar putea fi introdusă din 15 ianuarie.

„Întoarcerea la reședință sau domiciliu este permisă”

Pentru săptămâna viitoare, restricţia de noapte este confirmată la ora 22 și s-a decis să se păstreze derogarea care permite ca două persoane să viziteze rude și prieteni”, conform stiridiaspora.ro.

Decretul prevede că „între 7 și 15 ianuarie 2021 este interzisă pe teritoriul național orice călătorie în interiorul și în afara teritoriilor diferitelor regiuni sau provincii autonome, cu excepția celor motivate de nevoile de muncă dovedite sau de situațiile de necesitate sau din motive de sănătate”. Cu toate acestea, „întoarcerea la reședință sau domiciliu este permisă, cu excepţia călătoriilor către locuințe secundare situate într-o altă regiune sau provincie autonomă”, conform sursei citate.

Pe 7 și 8 ianuarie: galben

În zilele de 7 și 8 ianuarie vor fi galbene, deci cetăţenii vor putea circula liber dar în propria lor regiune, cu mască și distanțare obligatorie. Barurile și restaurantele vor fi deschise până la ora 18. După această oră, se paote cumpăra mâncare și băuturi dla pachet – cu interdicția de a le consuma în vecinătatea restaurantului – sau se poate solicita livrarea la domiciliu. Magazine și centre comerciale sunt, de asemenea, deschise. Circulaţia va fi liberă până la ora 22:00.

Pe 9 și 10 ianuarie: portocaliu

Prima strângere va veni în schimb pentru 9 și 10 ianuarie, când toată Italia va fi în banda portocalie. Înseamnă că circulaţia este permisă de la 5 la 22 (cu declaraţie), dar este interzisă părăsirea municipalității. Barurile și restaurantele sunt închise toată ziua, în timp ce magazinele, saloanele și centrele de înfrumusețare sunt deschise.

Din 11 ianuarie

Împărțirea pe benzi începe pe 11 ianuarie. Pe baza monitorizării săptămânale – care va fi examinată de Institutul Superior de Sănătate pe 8 ianuarie – se va decide ce regiuni vor rămâne în banda galbenă și dacă există regiuni care trebuie să treacă în banda portocalie sau roșie. Pentru prima dată, se vor aplica noii parametri validați de Comitetul tehnico-științific.

Noile praguri de infectare

Conform noilor criterii, atunci când o regiune are un indice de transmisibilitate de 1 intră în banda portocalie. Dacă este egal cu 1,25 intră în domeniul roșu. În ambele cazuri s-a decis scăderea pragului cu 0,25. „Această nouă clasificare a fost împărtășită de toate regiunile, deoarece suntem cu toții de acord asupra necesității de a declanșa imediat cele mai restrictive măsuri atunci când depășești 1”, a clarificat ministrul afacerilor regionale Francesco Boccia înainte de a intra în Palazzo Chigi.

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.