Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaccin Covid-19 la liber într-un spital din România! „Să vină să mă ia pe sus SRI!”
Vaccin Covid-19 la liber într-un spital din România! „Să vină să mă ia pe sus SRI!”

Vaccin Covid-19 la liber într-un spital din România! „Să vină să mă ia pe sus SRI!”

Jurnaliștii de la Realitatea Plus au descoperit recent că la centrul de vaccinare din Găeşti se poate vaccina oricine doreşte, iar explicaţia este că managerul spitalului din oraş nu vrea să arunce dozele care rămân în plus după vaccinarea cadrelor medicale, care au prioritate în acest moment, conform legii.

Managerul spitalului a declarat în că refuză să arunce dozele de ser neutilizate și astfel a început să vaccineze orice doritor, indiferent de vârstă sau de gradul de risc privind efectele bolii. Este vorba despre Belușică Laurențiu, care nu se teme că iniţiativa lui i-ar putea aduce sancţiuni din partea autorităţilor.

Inclusiv jurnalistul Realitatea Plus a fost invitat la centru să beneficieze de vaccin chiar marţi, 5 ianuarie 2021, cu toate că, aşa cum indică sursa citată, „în această etapă a vaccinării, doar cadrele medicale au acces la ser și doar în baza unei programări”. Realitatea Plus a mai subliniat că până în acest moment, Comitetul național de coordonare a vaccinării nu a anunțat că ar fi avizat utilizarea dozelor nefolosite pentru alte categorii de persoane.

Belușică: „Decât să le arunc mai bine le fac.”

Cu privire la acest subiect, jurnaliştii Realitatea PLUS au solicitat un punct de vedere din partea lui Valeriu Gheorghiță, cel care este coordonatorul campaniei naționale de vaccinare antiCovid-19. De asemenea, a fost rugat să intervină şi ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, dar şi Andrei Baciu, secretar de stat în MS.  „Cine vrea să se vaccineze… Ne rămân doze şi decât să le arunc mai bine le fac cui vrea să se vaccineze.

Ăsta e raţionamentul pentru că el, după ce i-ai făcut diluţia… din acel flacon cu diluţia făcută se pot vaccina 5 persoane. Dacă ai vaccinat una şi ai terminat vaccinarea, rămâi cu 4 doze care se aruncă. Este 12 euro o doză şi e păcat de ele şi atunci am zis că le fac la cine doreşte să se vaccineze”, a declarat Laurențiu Belușică, manager al spitalului Găești.

„Ieri am început. Sunt doritori, sunt foarte mulţi. De ieri, de azi încolo facem treaba asta. Oamenii care au venit nu sunt voluntari, nu e corect spus voluntari. Nu numai cadre medicale… Oricine doreşte să se vaccineze, a mai spus managerul. Pot să vă vaccinez (n.r. – s-a adresat reporterului). Înţelegeţi-mă puţin. Eu vă primesc pe dumneavoastră, dar asta vom şti la prânz. Deci n-am de unde să ştiu (n.r. – câte doze vor rămâne).

E destul de complicat pentru că doza este valabilă 3 ore după ce am diluat-o. Este relativ complicat. Îmi este mai uşor să vă programez. Aşa fac cu cei care sunt aproape de spitalul Găeşti şi îi chem la vaccinare când au rămas două doze, de exemplu. Facem, ne ocupăm, sunăm, avem listă de așteptare, îi chemăm (n.r. – şi pe bătrâni), vin imediat, îi vaccinăm.”

Cadrele medicale au prioritate

Laurențiu Belușică, manager al spitalului Găești

În ceea ce priveşte cadrul legal pentru vaccinarea din România, managerul spitalului din Găeşti a mai completat: „În teorie, pe etapa asta avem doar cadrele medicale, strict. Bun, și dacă dumneavoastră rămâneți cu două doze de vaccin, ce faceți cu ele? Spuneți-mi și mie. Vă întreb eu pe dumneavoastră. Vaccinați?

Aveți un flacon cu 5 doze. Vaccinați un om, rămâneți cu 4 doze. Ce faceți cu ele? Se aruncă! Se aruncă! Se aruncă, da? Și eu, Belușică Laurențiu, nu vreau să le arunc. Uite, nu vreau. Da? Să vină să mă ia pe sus SRI, cine vor ei!”, a mai spus managerul.

sursa: realitatea.net

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.