Evenimentul Zilei > International > Germania atinge un record nedorit. Coronavirusul pare de neoprit în ciuda restricțiilor
Germania atinge un record nedorit. Coronavirusul pare de neoprit în ciuda restricțiilor

Germania atinge un record nedorit. Coronavirusul pare de neoprit în ciuda restricțiilor

Potrivit cifrelor institutului Robert Koch (RKI), difuzate miercuri, Germania a înregistrat pentru prima dată într-o zi peste 1.000 de decese asociate noului coronavirus, de la începerea pandemiei.

Astfel, au fost notificate 1.129 de decese şi 22.459 de noi infecţii cu coronavirus. Recordul anterior de decese fusese stabilit miercurea trecută, cu 962 de cazuri.

În total, 32.107 de persoane au murit din cauza maladiei de coronavirus în Germania de la începerea pandemiei.

RKI avertizase că cifrele din ultimele zile sunt incomplete, deoarece autorităţile sanitare regionale nu trimiseseră toate datele din cauza sărbătorilor de Crăciun.

Guvernul federal are în vedere posibilitatea prelungirii actualelor restricţii drastice dincolo de data stabilită iniţial, 10 ianuarie. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedinţii de landuri ar urma să se reunească pe 5 ianuarie pentru a evalua situaţia.

Germania se află sub restricții severe

În prezent, Merkel a instituit restricții severe – închiderea magazinerlor, şcolilor şi grădiniţelor în perioada Anului Nou, din dorinţa de a reduce infectările cu coronavirus.

Toate magazinele neesenţiale şi prestările de servicii se vor închide până pe 10 ianuarie, inclusiv frizeriile care au rămas deschise în timpul prezentului lockdown parţial.

Şcolile îşi vor trimite elevii acasă şi vor continua învăţământul online. Vacanţa de Crăciun va fi extinsă până pe 10 ianuarie. Grădiniţele şi creşele se vor închide iar părinţii îşi vor putea lua concediu plătit, astfel încât să se poată ocupa de copiii lor.

Angajatorii vor fi încurajaţi să le permită angajaţilor să lucreze de acasă.

Consumul de alcool va fi interzis în spaţiul public.

Sărbătorile religioase în biserici, sinagogi şi moschei vor putea avea loc în condiţiile respectării normelor de igienă, dar cântatul împreună va fi interzis.

Regulile în vigoare permit întâlnirea a maximum cinci adulţi plus copii cu vârste sub 15 ani, care fac parte din familia imediată, adică din maximum două gospodării.

Oamenii nu vor putea achiziţiona artificii pentru noaptea de revelion.

Reguli pentru românii care intră în Germania

MAE a anunțat zilele trecute că autoritățile germane au decis includerea României, cu întreg teritoriul național, pe lista „zonelor de risc“, renunțându-se astfel la diferențierea statutului de risc pentru fiecare județ în parte.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ oricând în ultimele 10 zile înainte de sosire sunt obligate să se deplaseze direct, cu minimizarea contactelor și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 10 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“). Respectarea acestei obligații de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.