Evenimentul Zilei > Social > Noi restricții pentru baruri și restaurante. Măsurile intră în vigoare
Noi restricții pentru baruri și restaurante. Măsurile intră în vigoare

Noi restricții pentru baruri și restaurante. Măsurile intră în vigoare

Pe fondul evoluției alarmante a pandemiei de coronavirus, tot mai multe țări impun noi restricții. O veste proastă vine pentru britanici, care vor fi nevoiți să intre în case mai devreme. Premierul Boris Johnson urmează să le dea veștile în cursul zilei de marți.

Marea Britanie a ridicat luni nivelul de alertă ce măsoară evoluţia epidemiei noului coronavirus şi a decis să închidă mai devreme pub-urile şi restaurantele, în faţa ameninţării unui al doilea val ce s-ar putea solda cu 200 de decese pe zi dacă nu se iau măsuri. De asemenea, prin lege, servirea se va face doar la masă.

Michael Gove, ministru în Cabinetul Johnson, a spus, de asemenea, că oameni ar trebui să lucreze de acasă, „dacă pot”, iar spectacolele sportive să se desfășoare fără spectatori.

Premierul Boris Johnson, într-o declaraţie adresată parlamentului, programată să aibă loc marţi, „va confirma faptul că pub-urile, barurile şi restaurantele vor trebui să închidă la ora 22.00, începând de joi”, a anunţat, luni seara, Downing Street într-un comunicat de presă.

Nivelul de alertă legat de virus, ridicat la patru

Numărul persoanelor care frecventează barurile și restaurantele ar urma, de asemenea, să fie redus deoarece „doar servirea la masă” va fi permisă, ar urma să mai anunţe guvernul.

Restricţiile survin după ce şefii serviciilor medicale din cele patru provincii britanice au ridicat luni nivelul de alertă legat de virus la patru, de la trei cât era din luna iunie, ceea ce corespunde unui nivel de transmitere „ridicat sau în creştere exponenţială’.

Ţara europeană cu cele mai numeroase decese provocate de COVID-19, aproape 42.000, Marea Britanie este martora „dublării la fiecare şapte zile” a numărului de contaminări, a avertizat luni, într-o alocuţiune televizată, consilierul ştiinţific al guvernului Patrick Vallance.

Marea Britanie. 50.000 de cazuri zilnic

Dacă epidemia urmează această curbă, „vom ajunge la 50.000 de cazuri zilnic la jumătatea lunii octombrie”, faţă de aproximativ 6.000 în prezent conform estimărilor şi aceasta ar putea duce la „200 de decese pe zi sau mai mult la jumătatea lunii noiembrie”, a estimat Vallance.

La apogeul pandemiei, Marea Britanie a înregistrat zilnic aproape 1.000 de decese.

Noile măsuri anunţate de Boris Johnson vor fi valabile doar pentru Anglia, fiecare provincie britanică adoptând propriile decizii cu privire la gestionarea crizei sanitare. Dar, potrivit Downing Street, Boris Johnson a vorbit luni telefonic cu premierii scoţian, galez şi nord-irlandez şi aceştia „au fost de acord să adopte o abordare cât mai mult posibil unificată în zilele următoare”.