Boris Johnson speră într-un acord post-Brexit cu UE. Unde s-au împotmolit discuțiile
- Ionel Sclavone
- 16 septembrie 2020, 22:30
Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat încrezător în legătură cu încheierea unui acord post-Brexit, între țara sa și Uniunea Europeană.
Premierul Boris Johnson a declarat că are mari speranţe că va reuși să deblocheze negocierile și să depășească impasul și tensiunile astfel încât Marea Britanie și Uniunea Europeană să ajungă la un acord post-Brexit, în ciuda legii adoptate de Parlamentul britanic ce propune revenirea parțială asupra angajamentelor asumate la retragerea din UE.
„Nu este ceea ce vrea această ţară”, a declarat liderul conservator în privinţa unui eventual „no deal” devastator pentru economie.
Europenii şi britanicii încearcă să negocieze un acord privind viitoarea lor relaţie comercială, însă fără ca discuțiile să înregistreze progrese majore.
Cele două părţi au afirmat că un acord ar trebui să fie încheiat în octombrie pentru a evita un „no deal”, care s-ar traduce, de la 1 ianuarie, prin taxe vamale între Regatul Unit şi blocul european fapt ce ar avea drept consecință agravarea și mai mult a crizei care a fost provocată de noul coronavirus.
„Şi nu este ceea ce prietenii şi partenerii din UE vor de la noi. De aceea am mari speranţe că nu acesta va fi rezultatul” negocierilor, a precizat premierul britanic, în cadrul unei întâlniri cu comitetul de legătură, în care sunt reuniţi preşedinţii diferitelor comisii parlamentare, conform AFP.
Boris Johnson nu dorește să renunțe, însă, la proiectul de lege care prevede revenirea parțială asupra angajamentelor luate în cadrul acordului ce reglementează ieşirea Regatului Unit din UE, de la sfârşitul lunii ianuarie.
Acest text de lege, care conform guvernului său, încalcă reglementările dreptului internaţional, a fost aprobat cu 340 de voturi „pentru” şi 263 „împotrivă”.
Pe de altă parte, europenii au dat termen Londrei, până la finalul acestei luni, ca să-și retragă dispoziţiile controversate, care repun în discuţie regulile vamale pentru Irlanda de Nord menite să evite restabilirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda, membră a UE, şi provincia britanică. În cazul în care britanicii nu vor da curs solicitărilor formulate de UE, europenii amenință cu o acțiune în justiție.