Evenimentul Zilei > Actualitate > Noi reguli de călătorie în Turcia. Testul PCR, obligatoriu la urcarea în avion
Noi reguli de călătorie în Turcia. Testul PCR, obligatoriu la urcarea în avion

Noi reguli de călătorie în Turcia. Testul PCR, obligatoriu la urcarea în avion

Pasagerii curselor aeriene care intenționează să călătorească în Turcia vor trebui să prezinte, la îmbarcare, rezultatul negativ al unui test PCR, pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus. Acesta trebuie să fie datat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcarea în avion.

Ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a anunţat că, începând de luni, 27 decembrie, toţi pasagerii curselor aeriene care doresc să intre pe teritoriul turc vor trebui să prezinte un test negativ pentru noul coronavirus. Pentru a fi valabil, testul trebuie făcut cu cel mult 72 de ore înainte ca aceștia să se prezinte în fața autorităților, relatează agenția Reuters.

În cazul în care pasagerii nu vor avea și nu vor putea prezenta un rezultat negativ la testul PCR rapid, operatorii curselor aviatice nu le vor acorda permisiunea de a urca în avioanele cu destinația Turcia. Ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, a fost foarte clar în declarația sa, în lipsa testului negativ, călătoria în Turcia va fi interzisă.

El a mai precizat că pasagerii care vin din Marea Britanie, Africa şi din Danemarca vor fi puşi în carantină la sosire, ca măsură suplimentară la rezultatul negativ la un test PCR care trebuie făcut la plecarea din țara lor.

Restricții de circulație pe teritoriul turc

În acest context, autoritățile turce au anunțat că vor prelungi măsurile adoptate pentru restrângerea pandemiei de COVID-19 și pentru perioada cuprinsă între 31 decembrie, ora 21,00, până la data de 4 ianuarie 2021, ora 5,00. Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), circulaţia persoanelor este restricţionată în zilele de sâmbătă şi duminică, anume de vineri, ora 21,00, până luni, ora 5,00, pe tot teritoriul Turciei. De asemenea, autoritățile au impus restricții de circulație și în timpul săptămânii, de luni până vineri, în intervalul orar 21,00-5,00.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ieşi din reşedinţe numai între orele 10,00 şi 13,00 în timpul zilei, iar persoanele sub 20 de ani (născute începând cu data de 01.01.2001) numai între orele 13,00 şi 16,00 în timpul zilei.

Această măsură, de restricție, nu se aplică, însă, și cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul Republicii Turcia în scop turistic. Cetăţenii străini aflaţi în Turcia în alte scopuri decât cel turistic nu sunt exoneraţi de la obligativitatea respectării restricţiilor menţionate anterior și vor trebui să se adapteze.