Evenimentul Zilei > International > Turcia a găsit un nou inamic? De data asta, riscul e enorm. Iese prăpăd pe plan mondial
Turcia a găsit un nou inamic? De data asta, riscul e enorm. Iese prăpăd pe plan mondial

Turcia a găsit un nou inamic? De data asta, riscul e enorm. Iese prăpăd pe plan mondial

Presa turcă pare să fi început “pregătirea psihologică” pentru un nou război al “Sultanului” Erdogan, exact ca în cazul Armeniei. Numai că de data aceasta e vorba de o țară cu aliați extrem de puternici și care mai ult ca sigur posedă capacități nucleare

După ce a încercat să-și utilizeze conexiunile media din străinătate pentru a convinge lumea că își dorește reconcilierea cu Israelul, Turcia pare să fi schimbat iarăși placa. Potrivit informațiilor prezentate de T24, unul dintre comentatorii apropiați de Erdogan susține acum  că Turcia ar putea „intra în Tel Aviv în 48 de ore”. Mai mult, gazetarul turc spune amenințător „nu suntem ca arabii”, probabil cu referire la incapacitatea armatelor arabe de a învinge Israelul în 1948 și 1967.

Comentariul de la televiziunea turcească nu a fost considerat anormal într-o țară în care aventurile războinice ale lui Erdogan sunt salutate cu entuziasm de presă. Ura față de Israel și promisiunile de a distruge această țară de a invada Ierusalimul, de a „elibera Al-Aqsa” domină discuția de pe rețelele de socializare în Turcia. Nici nu e de mirare, jurnalișt carii care au îndrăznit să critice partidul de guvernământ și pe Erdogan au fost reduși la tăcere, forțați să fugă din țară sau închiși. De altfel, în momentul de față Turcia este considerate pe plan mondial cel mai mare temnicer al jurnaliștilor.


Atacuri criminale asupra firmelor care dezvoltă vaccinuri. Cu cine s-a aliat Kim Jong-un


Turcia o ia pe urmele Iranului

De fapt, discursul islamist e de ani de zile același. În martie 2018, un cotidian turc a sugerat, de asemenea, că Turcia ar trebui să formeze o armată islamistă pentru a distruge Israelul. În 2019, potrivit MEMRI, un general turc pensionar pe nume Adnan Tanriverdi, care conduce firma de consultanță SADAT, a vorbit și despre necesitatea eliberării Ierusalimului. „Lumea islamică ar trebui să pregătească o armată pentru Palestina din afara Palestinei. Israelul ar trebui să știe că, dacă bombardează [Palestina], o bombă va cădea și pe Tel Aviv. ”

Se pare că aceste opinii au devenit mainstream în partidul de guvernământ din Turcia. Israelul este văzut ca principalul dușman al Turciei. În străinătate, Turcia lucrează cu câțiva lobbyiști din Washington pentru a încerca să facă mass-media să prezinte țara într-o manieră mai favorabilă și chiar încearcă să influențeze unele medii israeliene cu povești false despre „reconciliere”. Asta în vreme ce noul trimis al Turciei în Israel a declarat că sionismul este rasism și a acuzat Israelul că a strămutat milioan de oameni și a comis „multe masacre”.De altfel, chiar biroul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a jurat să „elibereze Al-Aqsa” și a declarat că „Ierusalimul este al nostru”.


Alertă în Europa! Brexitul, doar începutul? O țară puternică se gândește să iasă din UE


În același timp, retorica crescândă a urii împotriva Israelui, Greciei, Egiptului, și Emiratelor Arabe Unite a început să vizeze și toate grupurile de opoziție din Turcia. O imagine a televiziunii turce a arătat logo-ul partidului HDP al opoziției schimbat pentru a include grenade și gloanțe în loc de culorile logo-ului obișnuit. E o modalitate de a incita împotriva opoziției, care este acuzată mai nou de terorism. De altfel eticheta de terrorist e pusă inclusiv activiștilor și jurnaliștilor care scriu despre pace sau mediu. Aproape că nu mai există spațiu pentru nicio critică în Turcia, o țară care a fost cândva democratică și care este încă membră a NATO, în ciuda îndepărtării Ankarei de valorile democratice.

Comentariile din ce în ce mai extremiste ale mass-mediei turcești și ale armatei de activiști de pe rețelele sociale e o dovadă clară că narațiunea „reconcilierii” cu Israelul a fost  goală de conținut. Sprijinul pentru o armată „islamistă” care să cucerească Israelul și adăpostul dat de Ankara militanților  Hamas de către Ankara, arată că partidul de guvernământ din Turcia a îmbrățișat o viziune asupra lumii asemănătoare Iranului. Cele două țări privesc Israelul ca pe principalul dușman și nu viseazî decțt la momentul propice în care vor începe „eliberarea” Ierusalimului, scrie Jerusalem Post.

Teorie halucinantă. Joe Biden va fi înlocuit din funcția de președinte? Iată indiciile