Atacuri criminale asupra firmelor care dezvoltă vaccinuri. Cu cine s-a aliat Kim Jong-un

Atacuri criminale asupra firmelor care dezvoltă vaccinuri. Cu cine s-a aliat Kim Jong-un

Hackeri din două țări  „lansează atacuri cibernetice perturbatoare” asupra laboratoarelor care lucrează la dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusului, susțin reprezentanții Microsoft.

Ca de pobicei, suspectul numărul 1 este liderul nord-coreean Kim Jong-un, despre care se știe de multă vreme că încearcă să “fure” secretul producerii vaccinului. Gigantul american de software susține, însă, că și o altă țară este implicată în această „activitate criminală care nu poate fi tolerată” . E vorba de Rusia lui Vladimir Putin.

Reprezentanții Microsoft susțin că țintele atacurilor sunt companiile de cercetare din domeniul sănătății care lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri (în special cele din Canada, SUA și Franța) și îndeamnă guvernele să acționeze împotriva acestei amenințări.

Vești crunte pentru Prințul Charles! Britanicii s-au hotărât! Mai are vreo șansă?

Pericolul este cât se poate de real, având în vedere faptul că în acest moment se lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri și tratamente care să oprească pandemia COVID-19.

Atacuri cibernetice pe bandă rulantă

Conducerea Microsoft a declarat că a detectat atacuri din trei surse - una în Rusia și două în Coreea de Nord. Atacul rusesc a fost numit„Stronțiu”, iar cele nord-coreene ca „Zinc” și „Ceriu”.

„Credem că aceste atacuri ar trebui condamnate de toată lumea civilizată”, au declarat reprezentanții Microsoft, care au adăugat că metodele folosite de hackerii nord coreeni și  ruși diferă.

Astfel, atacurile cibernetice venite din Rusia au utilizat metode pe care Microsoft le „încercări de conectare prin forță brută” pentru a accesa informațiile companiilor. Mai precis, hackerii din Rusia au încercat să se conecteze bombardând sistemul, într-o perioadă extrem de scurtă de timp,  cu milioane de parole în speranța că o vor nimeri pe cea corectă.

Cum acționează hackerii?

Atacurile „Zinc” și „Cerium” ale hackerilor din Coreea de Nord au adoptat o strategie diferită. Acestea au folosit schema escrocheriilor de tip phishing. Mai precis, hackerii au bombard sute de mii de internauși cu mail-uri în care pretindeau că ar fi reprezentanții unor companii de rerutare de forșp de muncă sau chiar persoane din Organizația Mondială a Sănătății. Scopul loe era să păcălească victimele să le dea informațiile de care aveau nevoie.

Microsoft susține că a blocat majoritatea atacurilor folosind software-ul de securitate instalat peprodusele sale, dar a recunoscut că unele dintre atacuri au avut succes: „Am notificat toate organizațiile vizate și, acolo unde atacurile au avut succes, am oferit ajutor.

Credem că legea ar trebui aplicată n

u doar atunci când atacurile provin de la agenții guvernamentale, ci și atunci când provin din grupuri criminale cărora  guvernele le permit să opereze  sau chiar le facilitează activitatea criminală în interiorul granițelor lor.”

China pregătește un atac în ultimele zile ale lui Trump...Panică în Marea Chinei de Sud

Înspăimântați de lipsa totală de scrupule a hackerilor nord-coreeni și ruși, reprezentanții Microsoft susțin că „două probleme globale vor rămâne în amintirea oamenilor în ceea ce privește momentul istoric pe care îl traversăm acum, Covid-19 și utilizarea sporită a internetului de către actori maligni pentru a lovi societatea. Este îngrijorător faptul că aceste provocări s-au unit acum, dat fiind că atacurile cibernetice sunt utilizate pentru a perturba organizațiile de sănătate care luptă împotriva pandemiei.”