Evenimentul Zilei > Monden > Noul coronavirus l-a pus la pământ. Mărturisirea unui fost lider anticomunist: „Sunt falit”
Noul coronavirus l-a pus la pământ. Mărturisirea unui fost lider anticomunist: „Sunt falit”

Noul coronavirus l-a pus la pământ. Mărturisirea unui fost lider anticomunist: „Sunt falit”

Fostul luptător anticomunist și președinte polonez Lech Walesa a fost lovit greu de pandemia de COVID-19 din acest an.

Fostul președinte Lech Walesa, care la finalul anilor ’80 învingea regimul comunist din Polonia, din poziția de lider al cunoscutului sindicat „Solidaritatea” (1980-1990) a fost nevoit să se recunoască înfrânt de noul coronavirus. E drept că nu a contactat boala ucigașă, dar pandemia l-a adus în pragul falimentului. Într-o declarație făcută pe postul de televiziune Polsatnews, fostul președinte al Poloniei a anunțat că este falit și că nu va face cadouri de Crăciun în acest an. Declarația a fost preluată de dpa, vineri, pe 25 decembrie.

„Nimeni nu va primi cadouri din partea mea anul acesta pentru că sunt falit”, a declarat liderul anticomunist, la televiziune, care în 1983 a fost recompensat cu premiul Nobel pentru pace.

În vârstă de 77 de ani, Lech Walesa a explicat că în anii trecuţi a călătorit mult şi a câştigat bani din prelegeri, însă acum acele vremuri s-au dus. În acest context, el a făcut referire la pandemia cu noul coronavirus care îl împiedică să participe la evenimente și să mai susțină prelegeri.

„Au fost vremuri când am avut bani, pe urmă i-am cheltuit. Acum sunt aici cu buzunarele goale”, a mai spus fostul lider al sindicatului „Solidaritatea”.

Cine a fost Lech Walesa

Lech Walesa a jucat un rol-cheie în căderea regimului comunist în Polonia, ulterior devenind preşedintele ţării central-europene, între 1990 şi 1995.

În 1967 a fost angajat la şantierul naval din Gdansk ca electrician, iar în timpul conflictului din decembrie 1970, dintre muncitori şi guvernul comunist, a fost implicat în susţinerea revendicărilor muncitorilor grevişti de la şantierul naval. A fost reţinut pentru scurt timp, iar în 1976 a fost concediat şi a trebuit să ocupe locuri de muncă temporare.

În august 1980, a condus greva de la şantierul naval din Gdansk, iar autoritățile au negociat cu el, în calitate de președinte al Comitetului de Coordonare al Grevei. În septembrie 1981, Lech Walesa a fost ales preşedinte al „Solidarităţii” la primul congres naţional al Sindicatului Liber Solidaritate.

În decembrie 1981, generalul Wojciech Jaruzelski a impus legea marţială, Walęsa, ca şi mulţi alţi lideri ai sindicatului, a avut de suferit, mişcarea fiind scoasă în afara legii. A fost eliberat în noiembrie 1982, reangajat la şantierul naval din Gdansk, iar în 1983 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace.

În decembrie 1990, la alegerile prezidenţiale organizate în Polonia, după căderea regimului comunist, a fost ales preşedinte al ţării.