Evenimentul Zilei > Social > Noi reglementări în domeniul energiei. Măsura ANRE care îi afectează pe toți consumatorii
Noi reglementări în domeniul energiei. Măsura ANRE care îi afectează pe toți consumatorii

Noi reglementări în domeniul energiei. Măsura ANRE care îi afectează pe toți consumatorii

Românii care au de suferit din cauza întreruperilor de energie electrică vor primi compensații și despăgubiri de la companiile furnizoare de electricitate.

Un ordin emis de Autoritatea de Reglementare în Energiei (ANRE) stabilește o serie de obligații pentru furnizorii de energie electrică. Reglementarea stabilește compensațiile și despăgubirile care vor fi plătite în cazul deranjamentelor. Mai exact, companiile de furnizare vor fi obligate să plătească vor fi nevoite să plătească despăgubiri și compensații consumatorilor afectați de problemele din rețea. Ordinul ANRE poartă numărul 25 din 2021.

Conform documentului, „în situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”. (punctul 5.3)

Vechea reglementare stabilea că „în situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță, și o despăgubire, el primește fie despăgubirea, fie compensația, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare”.

Noua reglementare va permite consumatorilor să primească atât despăgubiri cât și compensații, în cazul în care sunt afectați de o întrerupere a furnizării de energie electrică.

Despre compensații

Compensațiile se acordă, în general, în situațiile în care alimentarea cu energie electrică nu este reluată în timpul regulamentar (șase ore în orașe, patru ore în orașele reședință de județ, 12 ore în mediul rural). De asemenea, acestea sunt plătite dacă întreruperile de curent, de durată lungă, au loc de opt într-un an, în mediul urban sau de 12 ori într-un an, la țară, în condiții de vreme normală.

Compensațiile se plătesc automat și au o valoare de 30 de lei, pe eveniment, pentru clienții racordați la joasă tensiune, de 200 pentru cei racordați la tensiune medie și de 300 de lei pentru cei conectați la rețeaua de înaltă tensiune.

În ce condiții se plătesc despăgubiri

Pe de altă parte, despăgubirile sunt plătite, în general, în cazul în care apar defecțiuni la aparatele casnice ca urmare a fluctuațiilor de tensiune.

„Utilizatorul are dreptul să primească despăgubiri pentru daune materiale produse ca urmare a nerespectării de către operatorul de distribuţie a indicatorilor de performanţă privind continuitatea alimentării cu energie electrică şi calitatea tehnică a energiei electrice distribuite, stabiliţi în Standardul de performanţă, precum şi ca urmare a întreruperilor datorate unor erori în operarea reţelelor electrice ale operatorului de distribuţie. Despăgubirea se calculează la nivelul prejudiciului suferit”, se arată într-o reglementare ANRE.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.