Evenimentul Zilei > Politica > Noi mișcări de amploare în politica românească. Dacian Cioloș și Ludovic Orban pun la cale o nouă alianță
Noi mișcări de amploare în politica românească. Dacian Cioloș și Ludovic Orban pun la cale o nouă alianță

Noi mișcări de amploare în politica românească. Dacian Cioloș și Ludovic Orban pun la cale o nouă alianță

Dacian Cioloș îl curtează pe Ludovic Orban și nu exclude o alianță politică cu formațiunea condusă de acesta în perspectiva alegerilor din 2024. După ce a demisionat de la conducerea USR, Cioloș intenționează să rupă partidul și să înființeze o nouă formațiune cu membrii PLUS care i-au rămas apropiați. Drept urmare, nu exclude o apropiere de Ludovic Orban și de Forța dreptei, la rându-i un disident plecat din PNL.

Dacian Cioloş nu îşi găseşte locul în USR, după ce a demisionat din funcția de președinte, invocând un conflict cu reprezentanții echipei de conducere. Informații despre intențiile sale de a părăsi USR au apărut, deja, în spațiul public. Ele circulă și pe grupurile interne ale USR și ale fostului PLUS.

Conform acestora, Dacian Cioloș pune la cale ruperea USR și înființarea unui nou partid, alătui de vechii membri ai PLUS care i-au rămas apropiați, după cum relatează publicația Infoactual.

„Dacă sunt colegi din USR care consideră că trebuie organizat un nou partid, care vor să discute de problemele din USR pe care eu le-am pus pe masă încă de când mi-am prezentat demisia din poziția de președinte, da, sunt subiecte care rămân în continuare de actualitate în partid. Atâta vreme cât conducerea partidului nu aduce răspunsuri la aceste probleme, continuă tensiuni, pleacă oameni din partid”, spunea Dacian Cioloș zilele trecute.

Cioloș intenționează să construiască un nou partid, dar se uită deja și spre posibili aliați. Iar cei mai la îndemână aliați, sunt cei din gruparea lui Ludovic Orban, Forţa Dreptei. Surse politice apropiate celor doi arată că există tatonări între ei și discuții exploratorii, în perspectiva unei alianțe.

Cioloș
Sursă: Inquam Photos

O nouă alianță va diviza electoratul de dreapta

Dacă se va concretiza o astfel de înțelegere, între Dacian Cioloș și Ludovic Orban, cei doi vor rupe din voturile PNL, dar și ale USR. Aceasta deoarece electoratele cărora li se adresează sunt formate din votanți de dreapta. Simpatizanți ai PNL și ai USR, după cum relatează publicația infoactual.ro.

Pe de altă parte, Ludovic Orban, a organizat primul Consiliu Naţional şi şi-a stabilit planul politic pentru viitoarele alegeri din 2024. Acum, Dacian Cioloș îl curtează pe Orban și-i propune să construiască, împreună, un pol reformator în fruntea căruia să se prezinte la alegerile din 2024

De altfel, în luna noiembrie a anului trecut, după plecarea lui Orban din PNL, Cioloș, pe atunci președinte USR, își exprima intenția de a constitui un pol liberal care să câștige alegerile din 2024. El lua în considerare negocieri cu Ludovic Orban, dar și cu alţi liberali.

„Depinde în ce direcție vrea să o ia domnul Orban. Nu excludem nici discuții cu oameni de bun simț din PNL. Eu văd că sunt convulsii destul de importante în PNL. E deja o hemoragie. E important, și aici vom discuta foarte serios, pentru că USR înțelege rolul unei Opoziții reformatoare, cu adevărat liberale și ne vom juca rolul acesta. Și vom fi deschiși pentru colaborări cu viitoare mișcări politice, fie din interiorul PNL fie din afară, ca să construim un pol cu adevărat reformator, liberal pentru 2024”, spunea Dacian Cioloș, la finalul anului trecut.