Cutremur pe scena politică. Ce se întâmplă cu USR? "Tensiunea este foarte mare"

Cutremur pe scena politică. Ce se întâmplă cu USR? "Tensiunea este foarte mare" Sursă: Inquam Photos

Potrivit unor surse din interiorul partidului, mai mulți lideri apropiați de Dacian Cioloș ar urma să se alăture acestuia pentru a crea un nou partid. Probleme în URS au apărut încă din luna februarie, după demisia lui Dacian Cioloș de la șefia partidului.

Mai mulți lideri USR PLUS apropiați de Dacian Cioloș și fostul partid PLUS au discutat la Bruxelles despre opțiunile lor politice, au declarat pentru G4Media surse din partid. Printre scenariile discutate s-au numărat plecarea unor parlamentari și europarlamentari și crearea unei noi formațiuni politice.

Nu e clar în acest moment câți dintre parlamentarii și europarlamentarii originari din PLUS îl vor urma pe Dacian Cioloș într-un nou partid. O decizie finală la va fi anunțată în zilele următoare.

Potrivit sursei citate se mai vehiculează și un alt scenariu în USR, mai exact sprijinirea în alegerile interne a unui candidat din facțiunea „Curaj”, lansată de primarul Brașovului, Allen Coliban, Cătălin Teniță și alți membri USR PLUS. Dacian Cioloș a demisionat de la șefia USR în 7 februarie după ce programul său a picat la votul membrilor conducerii formațiunii politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este nevoie de reformă în USR

Încă de la finele lunii februarie 2022 au apărut semnale despre o ruptură în USR. Senatorul Irineu Darău declara atunci că modul în care este ales Biroul Național al partidului este o mare problemă și că membri din diaspora pleacă pe capete din partid. „Preşedintele USR a fost ales prin votul tuturor membrilor și avea o mare legitimitate. Biroul Naţional USR este însă ales prin delegaţi. Din cauza unui sistem de vot incorect, se ajunge la o altă cotă de reprezentare în USR. De multe ori, delegaţii pentru Congres se negociază de puterea USR de la centru. Membrii din diaspora pleacă cu sutele din USR pentru că nu-şi mai găsesc dreptatea. Noua conducere din USR este de fapt vechea conducere. În Biroul Naţional USR s-au preferat luptele. Mai bine se închideau într-o cameră până ieşea fum. Eu chiar cred că avem nevoie de reformă în USR”, a declarat Irineu Darău.

Probleme în USR

Senatorul recunoștea atunci că există riscul unei rupturi. „Tensiunea acum este foarte mare. Mi-ar plăcea să spun că nu există acum riscul ruperii. Există şi alte falii în USR, nu numai cea dintre USR şi PLUS. Cătălin Drulă trebuie să oprească hemoragia din USR. Oamenii care pleacă din USR au tras foarte mult pentru partid. Rezultatul este că de 3 ani scădem în sondaje. Biroul Naţional USR trebuie să-şi recunoască greşelile. Cu aceiaşi oameni şi metode se va eşua”, a mai spus Irineu Darău.