Evenimentul Zilei > Social > Noi informații desprea cartea de identitate electronică. Schimbările cu care va trebui să ne obișnuim
Noi informații desprea cartea de identitate electronică. Schimbările cu care va trebui să ne obișnuim

Noi informații desprea cartea de identitate electronică. Schimbările cu care va trebui să ne obișnuim

Imprimeria Națională a oferit noi informații privind cartea de identitate electronică. Instituția a anunțat că a primit cinci oferte pentru sistemul care va gestiona și realiza aceste acte digitale.

Viitorul sistem va fi utilizat pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate românești. Ofertele au fost depuse de cinci firme. Este vorba de: Dataware Consulting, Orange România, Trencadis Corp și asocierile formate din Advice Information Technology (lider) și OSI Sistemske Integracije (Slovenia), respectiv Trans Sped (lider), BIT4ID (Italia) și Dendrino Solutions.

Proiectul se va derula pe o perioadă de cinci ani. Suma totală la care este estimat ajunge la valoarea de 22,87 milioane de lei, fără TVA. În caietul de sarcini al licitației se precizează că sistemul informatic va conține componentele PKI (Public Key Infrastructure). Acestea vor asigura emiterea și gestionarea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea/identificarea unică a titularului de carte de identitate electronică (CEI) în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne.

În plus, cu ajutorul acestui document de identitate te vei putea autentifica și în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private. De asemenea, el va putea fi folosit și pentru semnarea documentelor electronice de titularul CEI în raport cu sistemele informatice ale MAI și cu sistemele informatice ale altor instituții publice din România.

Cum va funcționa cartea de identitate electronică

O infrastructură de cheie publică (PKI) permite utilizatorilor de Internet și de alte rețele publice să se angajeze într-o comunicare sigură. În plus, utilizatorii vor putea face schimb de date, dar și de bani. Acest lucru va fi realizat prin perechi de chei criptografice publice și private furnizate de o autoritate de certificare. „Pentru fiecare carte electronică de identitate se vor genera și informațiile aferente certificatului ce va fi înscris în suportul electronic al documentului”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Este important de precizat că pentru 2023 este estimat că vor fi emise trei milioane de certificate digitale. Noua carte electronică de identitate (CEI) va înlocui treptat actualul buletin pe care îl au românii. Acest proces se va face până în luna august a anului 2031. Un proiect pilot privind CEI a fost lansat la Cluj pe data de 2 august 2021.

Noile cărți de identitate sunt de dimensiunea unui card bancar. Ele vor conține pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine și un cip. Pe acesta vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Românii vor putea opta și pentru varianta de buletin fără cip. Și acesta va fi tot de dimensiunea unui card bancar, însă nu va putea fi folosi și pentru ieșirea din România. Pentru a ieși din țară vor avea nevoie de un pașaport care va avea un cip, notează Profit.ro.