Au apărut primele cărţi electronice de identitate. Lucian Bode, despre stadiul implementării CEI la nivel de țară. Foto

Au apărut primele cărţi electronice de identitate. Lucian Bode, despre stadiul implementării CEI la nivel de țară. Foto Sursa foto: Arhiva EVZ

Cel mai folosit act în România - cartea de identitate - este în plin proces de transformare. Ministerul de Interne a anunțat cum s-a desfășurat proiectul-pilot și ce urmează pentru toți românii.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a anunţat că peste 5200 de cărți electronice de identitate au fost emise până acum în cadrul proiectului pilot din județul Cluj, iar până în vara anului viitor se va extinde la nivel național emiterea cărții electronice de identitate.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat joi în cadrul unui eveniment privind digitalizarea în România, despre stadiul implementării cărții electronice de identitate (CEI) în județul Cluj și când va fi extins acest proiect în toată ţara.

„Știți că avem un proiect pilot în implementare în Municipiul Cluj-Napoca (n.a corect este în județul Cluj). Au fost emise deja 5.287 de cărți electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel național emiterea CEI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel estimăm că la nivelul Municipiului București vom începe sa implementăm acest proiect în intervalul lunilor iunie-iulie 2023, iar continuarea extinderii la nivelul marilor Municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023.

Finanțare avem - 200 milioane de euro, iar ținta noastră este ca între 5 și 8 milioane de cetățeni să beneficieze și să dețină cărți electronice de identitate până la finalul anului 2026.”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Până în 2031, toți românii vor avea carte de identitate electronică

Potrivit MAI, au fost emise 4.261 de cărți electronice de identitate au fost eliberate în județul Cluj, de când s-a lansat proiectul pilot, în luna august a anului trecut, și până la data de 14 septembrie 2022.

Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială, potrivit Agerpres.