Evenimentul Zilei > Vremea > Ninge abundent la munte. Zăpada a atins și jumătate de metru VIDEO
Ninge abundent la munte. Zăpada a atins și jumătate de metru VIDEO

Ninge abundent la munte. Zăpada a atins și jumătate de metru VIDEO

La această oră, în mai multe regiuni din țară ninge abundent, iar pe Transfăgărășan zăpada a ajuns la o grosime de cincizeci de centimetri.

Pe Transfăgărășan, fulgii de nea cad necontenit, de mai multe ore, iar stratul de zăpadă a atins, în anumite locuri, o grosime de o jumătate de metru. De asemenea, vântul bate cu putere, iar temperaturile atmosferice au scăzut până la minus 10 grade Celsius. Zăpada s-a depus peste drumurile de munte din județul Argeș, iar utilaje intervin pentru degajarea acestora, conform Salvamont Argeș.

Iarna a venit și în județul Suceava, în special în zonele mai înalte din munte. Acestea sunt sub cod galben de ninsori și vânt. A nins din abundență la Vatra Dornei, una dintre cele mai pitorești stațiuni din Bucovina. Și în Pasul Tihuța, numit și Pasul Bârgău, drumarii au scos utilajele la lucru pentru înlăturarea zăpezii.

Peisajul de iarnă și-a făcut apariția și în județul Harghita, ninsorile acoperind în totalitate regiunea.

Meteorologii au anunțat, încă de vineri seara, cod galben de ninsori și vreme rea în jumătatea de nord a Carpaţilor Orientali şi în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali. La înălțimi de peste 1.700 de metri altitudine, în special în grupele vestice ale Carpaţilor Meridionali, vântul a bătut cu viteze cuprinse între 100 – 110 km/h, viscolind ninsoarea.

Vremea rea se menține până duminică

Judeţele care au fost vizate de atenţionarea Cod galben au fost Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava şi Vâlcea.

În acelaşi timp, ANM a prelungit valabilitatea informării de vremea rea, până duminică după-amiaza. În intervalul 30 octombrie – 1 noiembrie, ora 16:00, în nordul, centrul, estul şi sud-estul ţării temporar va ploua, iar la munte şi posibil în Subcarpaţii Moldovei şi în depresiunile din estul Transilvaniei vor fi precipitaţii mixte. Local, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp şi, izolat, 30 l/mp.

Vântul va prezenta intensificări, pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, îndeosebi în sud-vest, iar duminică (1 noiembrie) în est şi sud-est în general cu viteze de 50 – 60 km/h. În zona de munte, rafalele vor depăşi temporar 60 – 80 km/h.