Nicușor Dan scrie pe Facebook că un imobil din strada Maria Rosetti nr. 38 trebuie dărâmat. Asociațua sa, „Salvați Bucureștiul”, a contestat în instanță autorizația de construire a imobilului, iar acum Nicușor Dan vorbește despre punerea la pământ a clădirii și aruncarea oamenilor în stradă.

Ușurința cu care Nicușor Dan cere demolarea unui bloc i-a alarmat pe oameni, scrie cetățeanul.net. Unii sunt de-a dreptul idignați și nu se feresc să îl compare pe fondatorul USR cu Nicolae Ceaușescu!

„Cum să nenorocești oamenii lăsându-i fără case? Dacă firma care a construit blocul dă faliment, noi de unde mai recuperăm banii? Dacă vrea să ajungă primar, domnul Nicușor Dan trebuie să gândească pentru binele oamenilor, nu să-i târască prin Tribunale. Poate el se simte bine toată ziua prin sălile de judecată, noi nu avem timp și nervi pentru asta. Să facă bine să termine să-și mai facă publicitate prin procese!”, se plâng locatarii imobilului.

Alți bucureșteni merg mai departe și îi amintesc profesorului Nicușor Dan de perioada anilor ’80: „Am cumpărat o casă legal, cu toate actele, fără notări de litigii la Cartea Funciară fără sarcini. Acum ne trezim cu ONG-urile ăstuia că ne cheamă la judecată! Cum își permite să vorbească de demolarea caselor noastre? Numai Ceaușescu mai făcea asta!”.

Ignorant sau manipulator?

În realitate, notează cetățeanul.net, Nicușor Dan nu are nicio cale legală prin care poate solicita în instanță demolarea blocului. Și, atunci, de ce vorbește despre asta pe contul lui de Facebook? Fie pentru că nu cunoaște legea, fie o știe, dar este un manipulator care se folosește de panica oamenilor pentru a pune presiune pe instanțele de judecată.

Potrivit Legii contenciosului administrativ (554/2004), ONG -urile nu au niciun drept să ceară demolarea unui imobil. „Acţiunile întemeiate pe încălcarea unui interes legitim public pot avea ca obiect numai anularea actului sau obligarea autorităţii pârâte să emită un act sau un alt înscris”, scrie la art. 8 alin (12) din lege.

Pe de altă parte, Asociația „Salvați Bucureștiul” a pierdut deja trei procese pe cazul „Maria Rosetti 38”, dintre care cel mai important la începutul anului 2013, când ASB a cerut suspendarea executării Autorizației de Construire, dar instanța i-a respins cererea că neîntemeiată.