Evenimentul Zilei > Justitie > Nicușor Dan, din izolare, direct, în fața procurorilor
Nicușor Dan,  din izolare, direct, în fața procurorilor

Nicușor Dan, din izolare, direct, în fața procurorilor

Deputatul Nicușor Dan este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare. Împotriva sa și a Asociației ”Salvați Bucureștiul” a fost depusă o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Candidatul PNL la Primăria Generală, Nicușor Dan, se află în izolare la domiciliu, în care a intrat pe 13 martie, după ce a participat la o ședință a PNL cu senatorul Vergil Chițac. După ieșirea din izolare, el poate fi chemat oricând de procurori să dea explicații.

Surse apropiate Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au declarat pentru cetățeanul.ro că Nicușor Dan și Asociația Salvați Bucureștiul sunt vizați de o plângere penală pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Ei sunt acuzați că l-au „tocat” pe arhitectul șef al Capitalei Ștefan Dumitrașcu cu plângeri penale pentru o faptă care nu există în Codul penal, așa cum au constatat și procurorii și judecătorii.

În plângere se afirmă că Asociația Salvați Bucureștiul este arhicunoscută ca fiind o „veritabilă procesomană”, formulând plângeri penale „pe bandă rulantă” sub pretextul salvării Bucureștiului  de răufăcători. Or, o astfel de conduită probează cel puțin  intenția  indirectă în săvârșirea infracțiunii  de inducere în eroare a organelor judiciare, așa cum se menționează în lucrările de specialitate.

Ștefan Dumitrașcu a confirmat că l-a dat pe mâna procurorilor pe Nicușor Dan.  Deși procurorii DNA au constatat, la repetatele plângeri și contestații ale Salvați Bucureștiul, că Dumitrașcu și ceilalți vizați de acuzații ONG-ului că nu au fost comise fapte penale, Nicușor Dan a contestat și în instanță soluția procurorilor. Nici judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București nu i-a dat dreptate deputatului-activist Nicușor Dan.

Judecătorul a statuat că „în mod corect a apreciat procurorul că faptele sesizate nu sunt prevăzute de legea penală”. Magistratul a atras atenția că nu orice act emis de un funcționar public și anulat ulterior de instanța de judecată atrage automat răspunderea penală a funcționarului, fiind necesar a fi  îndeplinite și celelalte condiții prevăzute de legea penală.

Totul a început la 5 noiembrie 2014, când Asociația Salvați Bucureștiul, prin președintele Nicușor Dan, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 împotriva lui Ștefan Dumitrașcu, la acea vreme arhitect-șef al  Sectorului 3, a secretarului Primăriei Sectorului 3 și a primarului Sectorului 3 Liviu Negoiță, pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și  distrugere a  zonei de protecție a unui monument istoric.

În sesizare se arăta că Primăria Sectorului 3 a emis două autorizații de construire, anulate ulterior printr-o sentință a Tribunalului București. Din acest motiv, Asociația Salvați Bucureștiul a considerat că cei trei s-ar face vinovați de abuz în serviciu, motiv pentru care a depus plângere penală. De atunci a început vendeta, potrivit cetateanul.ro: