Candidatul PNL la Primăria Generală, Nicușor Dan, se află în izolare la domiciliu, în care a intrat pe 13 martie, după ce a participat la o ședință a PNL cu senatorul Vergil Chițac. După ieșirea din izolare, el poate fi chemat oricând de procurori să dea explicații.

Surse apropiate Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 au declarat pentru cetățeanul.ro că Nicușor Dan și Asociația Salvați Bucureștiul sunt vizați de o plângere penală pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Ei sunt acuzați că l-au „tocat” pe arhitectul șef al Capitalei Ștefan Dumitrașcu cu plângeri penale pentru o faptă care nu există în Codul penal, așa cum au constatat și procurorii și judecătorii.

În plângere se afirmă că Asociația Salvați Bucureștiul este arhicunoscută ca fiind o „veritabilă procesomană”, formulând plângeri penale „pe bandă rulantă” sub pretextul salvării Bucureștiului  de răufăcători. Or, o astfel de conduită probează cel puțin  intenția  indirectă în săvârșirea infracțiunii  de inducere în eroare a organelor judiciare, așa cum se menționează în lucrările de specialitate.

Ștefan Dumitrașcu a confirmat că l-a dat pe mâna procurorilor pe Nicușor Dan.  Deși procurorii DNA au constatat, la repetatele plângeri și contestații ale Salvați Bucureștiul, că Dumitrașcu și ceilalți vizați de acuzații ONG-ului că nu au fost comise fapte penale, Nicușor Dan a contestat și în instanță soluția procurorilor. Nici judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București nu i-a dat dreptate deputatului-activist Nicușor Dan.

Judecătorul a statuat că „în mod corect a apreciat procurorul că faptele sesizate nu sunt prevăzute de legea penală”. Magistratul a atras atenția că nu orice act emis de un funcționar public și anulat ulterior de instanța de judecată atrage automat răspunderea penală a funcționarului, fiind necesar a fi  îndeplinite și celelalte condiții prevăzute de legea penală.

Totul a început la 5 noiembrie 2014, când Asociația Salvați Bucureștiul, prin președintele Nicușor Dan, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 împotriva lui Ștefan Dumitrașcu, la acea vreme arhitect-șef al  Sectorului 3, a secretarului Primăriei Sectorului 3 și a primarului Sectorului 3 Liviu Negoiță, pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și  distrugere a  zonei de protecție a unui monument istoric.

În sesizare se arăta că Primăria Sectorului 3 a emis două autorizații de construire, anulate ulterior printr-o sentință a Tribunalului București. Din acest motiv, Asociația Salvați Bucureștiul a considerat că cei trei s-ar face vinovați de abuz în serviciu, motiv pentru care a depus plângere penală. De atunci a început vendeta, potrivit cetateanul.ro: