Evenimentul ZileiInternationalNEWSWEEK: Criticat pentru că l-a grațiat pe Flynn, Trump a apelat la clemență cel mai puțin dintre toți președinții americani din ultima sută de ani

NEWSWEEK: Criticat pentru că l-a grațiat pe Flynn, Trump a apelat la clemență cel mai puțin dintre toți președinții americani din ultima sută de ani

NEWSWEEK: Criticat pentru că l-a grațiat pe Flynn, Trump a apelat la clemență cel mai puțin dintre toți președinții americani din ultima sută de ani
Deși președintele Donald Trump este criticat pentru că l-a grațiat pe Michael Flynn, fostul său consilier în materie de securitate națională, cifrele demonstrează că el a apelat la clemență mai puțin decât oricare alt șef al statului din istoria recentă.

Miercuri, Trump și-a explicat ordinul de grațiere, afirmând că astfel are “marea onoare” de a apela la un asemenea gest. El s-a izbit imediat de criticile democraților, fiind condamnat și în mediile de socializare. Deși gestul lui Trump a fost pus în discuție, el a apelat la grațiere mai puțin decât predecesorii săi. Potrivit unor cifre oferite de Centrul de Cercetări Pew, în decursul mandatului său, până pe data de 23 noiembrie, Trump a oferit 28 de grațieri și a comutat 16 pedepse. Aceste cifre reprezintă 0,5% din totalul cererilor de acest fel.

Prin comparație, pe parcursul celor două mandate ale sale, Barack Obama a oferit 212 grațieri și a comutat 1715 pedepse, procentul reprezentând aproximativ 5% din numărul cererilor.

Centrul Pew a examinat asemenea cifre începând cu cele de pe vremea președintelui William McKinley. Cifrele lui Trump sunt mai mici decât ale oricărui alt președinte de pe listă, atât ca total, cât și ca procente.

Potrivit celor de la Pew, în statisticile Departamentului Justiției nu se precizează separat numărul grațierilor prin simplă proclamație și cel al grațierilor prin ordin executiv. Unii beneficiari apar pe liste de două ori, dacă au beneficiat și de grațiere și de comutare a pedepsei.


Accesează: