Evenimentul Zilei > International > News Alert. Germania: A murit un nume greu din Partidul Social Democrat! Era în direct la tv
News Alert. Germania: A murit un nume greu din Partidul Social Democrat! Era în direct la tv

News Alert. Germania: A murit un nume greu din Partidul Social Democrat! Era în direct la tv

Vestea momentului în politica de înalt nivel: unul dintre cei mai cunoscuţi politieni din Partidul Social Democrat (SPD), Thomas Oppermann, a murit duminică seara, la 66 de ani.

Thomas Oppermann era vicepreşedintele camerei inferioare (Bundestag) a Parlamentului Germaniei şi a decedat după ce i s-a făcut rău în timpul unei filmări pentru televiziunea ZDF. Informaţia a fost confirmată de posturile RTL şi NTV, preluate de dpa. Conform primelor informaţii, Opperman a fost dus la spital la scurt timp după ce a leşinat, dar din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Politicianul din Partidul Social Democrat reprezenta landul Saxonia Inferioară.

Thomas Oppermann ajunsese într-un moment al carierei în care simţea nevoia să ia o pauză din viaţa politică. Astfel, el anunţase la sfârşitul lunii august că nu va mai candidat la următoarele alegeri parlamentare. „După 30 de ani a venit vremea să fac din nou altceva şi să încep proiecte noi”, a spus cunoscutul politician german, a căruit moarte a venit ca un şoc pentru toţi cei care l-au cunoscut. Omagiile exprimate sunt elocvente în acest sens.

Angela Merkel, devastată de veste

Cancelarul Angela Merkel, membru al Uniunii conservatoare creștine-democratice, care este implicată într-un guvern de coaliție cu PSD, a declarat că a fost „șocată și întristată de moartea prematură a lui Thomas Oppermann”. „L-am apreciat de mulți ani ca un partener de încredere și corect în marea coaliție”, a spus ea într-un comunicat de presă. „În calitate de vicepreședinte al Bundestagului german, a făcut un serviciu remarcabil către parlamentul nostru în vremuri tulburi”, a completat Merkel.

Oppermann și-a lansat cariera politică în 1980 şi a lucrat la cel mai înalt nivel de stat în Saxonia Inferioară, ocupând funcția de ministru al Ştiinței înainte de a trece la reprezentarea națională în 2005, unde a reprezentat Göttingen. El a deținut funcția de vicepreședinte al Bundestag din 2017. Din 2013 până în 2017 a ocupat funcția de lider al partidului parlamentar pentru SPD de centru-stânga în Bundestag.

Şi vicepreşedintele SPD, Norbert Walter-Borjans, a descris vestea morții lui Oppermann ca „un șoc dur pentru noi toți” într-o postare pe Twitter. „Thomas Oppermann a murit brusc și neașteptat ieri. Suntem profund șocați și ne întristăm cu rudele sale”, a mai transmis acesta.

Reacţii la cel mai înalt nivel

Şi ministrul Muncii, parlamentar SPD, Hubertus Heil, a deplâns moartea „bruscă” a lui Oppermann. „Vestea morții subite a colegului și camaradului meu Thomas Opperman mă umple de o tristețe profundă”, a scris Heil pe Twitter. „Cu pasiune și intelect, Thomas a făcut un mare serviciu țării noastre și social-democrației. Gândurile mele sunt alături de familia sa”, a completat colegul de partid al răposatului. Vicecancelarul și ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, a reacţionat la rândul său.

Scholz este candidatul SPD pentru funcţia cancelar la alegerile naționale de anul viitor şi a numit moartea lui Oppermann drept un „șoc pentru noi toți”. „Toți pierdem un prieten – și suntem triști”, a scris acesta pe Twitter. „Țara pierde un politician desăvârșit, Bundestagul un vicepreședinte remarcabil și SPD un tovarăș pasionat și acerb”, a completat Scholz.

Într-o declarație pe Twitter, reprezentanţii partidului SPD au transmis: „Îl deplângem pe Thomas Oppermann, vicepreședinte al Bundestag, membru al partidului nostru și fost lider al partidului parlamentar. Gândurile noastre sunt alături de familia sa.”

sursa: dw.com