Dincolo de relatarea în sine, NYT reamintesşte despre  alte cazuri de acest gen. Anul trecut, autoritățile medicale britanice au anunțat o revizuire a acreditărilor a aproximativ 3.000 de medici străini care au început să practice meseria în Marea Britanie, când controalele erau mai puțin stricte.

Ancheta a fost provocată de cazul lui Zholia Alemi, în vârstă de 56 de ani, care a abandonat școala medicală, şi a lucrat în spitalele din Marea Britanie, până când s-a declanşat o investigație care a constatat că practica medicina sub declaraţii false.  

În Italia, mai scrie NYT, un număr de tehnicieni dentari s-au retras din cabinelele de stomatologie deoarece aveau diplome false şi s-au luat măsuri pentru a rezolva această problemă, a declarat Filippo Anelli, președintele federației italiene a cadrelor medicale. Cazurile de medici falsi, a spus el, sunt "extrem de rare".

Legat de Matteo, imediat după ce povestea a izbucnit în România, falsul medic a declarat:  "Diplomele mele au fost recunoscute și validate". Dar nu a fost clar care sunt gradele pe care le deține.  Pe Facebook, Politi se lăuda periodic cu priceperea sa medicală. Postările recente au inclus o imagine a lui într-un costum cu ecusonul scris atât în ​​engleză, cât și în română, "#DrMatthewMode, un doctor în care poți avea încredere!"

Dar, într-un videoclip postat recent pe social media, el părea mai degrabă un actor din serialele americane decât un doctor serios: se promova ţinând degetele în "V" şi o rolă de bancnote românești. 

 

Te-ar putea interesa și: