Pentru atleti, maratonul de la New York este la fel de important ca Jocurile Olimpice sau Campionatele Mondiale. Sportivii de top vin in metropola americana cu un singur gand: sa castige. In acest an, cursa se va desfasura sub sloganul „Drumul spre Beijing (n.r. – gazda Olimpiadei) trece prin New York”. O noutate pentru editia 2007 este faptul ca sunt interzisi asa-numitii „iepuri”, alergatori platiti de atletii profesionisti pentru a impune un anumit ritm.

Radcliffe s-a antrenat insarcinata

Unul dintre participantii care va atrage multe priviri este fostul pilot de Formula 1 Alex Zanardi. Italianul, ale carui picioare au fost amputate in urma unui accident, va folosi o bicicleta conceputa special.

In competitia feminina, printre favorite se numara letona Jelena Prokopcuka, castigatoarea ultimelor doua editii, etiopianca Gete Wami, britanica Paula Radcliffe, revenita dupa ce, in ianuarie, a devenit mama, rusoaica Lidia Grigorieva, dar si romanca Constantina Dita-Tomescu (37 de ani). „Toata lumea are o sansa in aceasta cursa. Nu-mi este teama, desi concurenta este puternica”, a declarat atleta din Romania. Toti ochii sunt atintiti insa asupra britanicei Radcliffe, care s-a antrenat chiar si pe durata sarcinii.

La masculin, brazilianul Marilson Gomez dos Santos vizeaza a doua victorie consecutiva, pentru care va avea de luptat cu italianul Stefano Baldini, detinatorul titlului olimpic.    

Pentru bani si glorie

La prima editie, desfasurata in 1970, maratonul de la New York a avut la start 127 de concurenti, cursa desfasurandu-se in jurul celebrului Central Park. In timp, popularitatea competitiei a crescut neasteptat de mult.

Anual, peste 90.000 de oameni din intreaga lume trimit cereri de inscriere, astfel incat organizatorii s-au vazut obligati sa limiteze numarul participantilor amatori, care sunt alesi in urma unei loterii. In acest an vor fi aproximativ 39.000 de concurenti. Potrivit site-ului oficial al competitiei, cursa inregistreaza o audienta de 315 milioane de telespectatori.

Atletii care se vor impune, la feminin si la masculin, vor incasa cate 130.000 de dolari. Profitul anual al celebrului maraton este de peste 20 de milioane de dolari. Totodata, dupa cursa de astazi, se vor cunoaste castigatorii „World Marathon Majors”, un circuit care cuprinde mai multe concursuri si care se desfasoara intr-un interval de doi ani, premiul cel mare fiind de 500.000 de dolari.

Printre castigatoarele de la New York se afla si romanca Anuta Catuna, care a triumfat in 1996 (2 ore, 28 de minute si 18 secunde).

DECIZIE

iPod-urile, interzise in cursele din SUA

In urma cu zece luni, Federatia Americana de Atletism a decis ca participantii la maratonurile de pe teritoriul SUA sa nu mai aiba voie sa poarte iPod-uri in timpul cursei. Regula a fost introdusa fiindca alergatorii nu mai aud anunturile facute de organizatori si din aceasta cauza se produc incurcaturi.

Potrivit unui studiu publicat de cotidianul britanic „The Times”, melodiile cu cel mai mare succes printre alergatori sunt: „Eye of the Tiger” (Survivor), „Don’t Stop Me Now” (Queen), „Since U Been Gone” (Kelly Clarkson), „Ain’t Got No” (Nina Simone), „Keep on Running” (Spencer Davis Group), „Chariots of Fire” (Vangelis) si „Hey Ya!” (Outkast).