Evenimentul Zilei > Justitie > Nevastă de ministru – caut imunitate împotriva DNA. Daniel Chițoiu: „Rămâi acasă și nu răspunde la telefon!”
Nevastă de ministru – caut imunitate împotriva DNA. Daniel Chițoiu: „Rămâi acasă și nu răspunde la telefon!”

Nevastă de ministru – caut imunitate împotriva DNA. Daniel Chițoiu: „Rămâi acasă și nu răspunde la telefon!”

„Evenimentul zilei” vă prezintă mesajele date de soții Chițoiu din ziua în care procurorii DNA au deschis dosarul „Carpatica". De frica anchetei, soția s-a baricadat în casă.

Laura Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor și vicepremier, deputatul Bogdan- Daniel Chițoiu, a fost, la începutul anului, eroina unui episod fără precedent în istoria DNA. Ea a profitat de imunitatea parlamentară a soțului și a refuzat să părăsească domiciliul comun. Laura era citată la DNA, cu mandat de aducere, în dosarul „Carpatica”, în care erau cercetați șeful Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Dan- Radu Rușanu și milionarul Ilie Carabulea. Soția lui Chițoiu era șefa Direcției Avizări din cadrul ASF.

Cu ochii pe știri

Totul s-a întâmplat pe 28 ianuarie 2014, iar ofițerii delegați să pună în aplicare mandatul de aducere nu au putut intra timp de câteva ore în reședința familiei. Pentru a percheziționa imobilul unui parlamentar, este nevoie de avizul Camerei din care face parte. În aceeași zi, procurorii DNA care anchetau dosarul „Carpatica” mai aveau în derulare 17 percheziții în București și Sibiu. În tot acest timp, Laura stătea în casă și discuta pe mesaje telefonice cu soțul său. „Ăla e tot la ușă, dar sunt și la Nicoleta unii”, era supărată aceasta.

Femeia stătea cu un ochi și pe internet și a descoperit un articol în care procurorii DNA descindeau în mai multe locații. „Sunt percheziții la mai multe societăți de asigurări, poate e vorba de aia”, era preocupată Laura. De la capătul telefonului, fostul vicepremier o tempera pe soția sa și o sfătuia să nu părăsească imobilul: „așteaptă puțin” sau „mai așteaptă puțin”.

În momentul în care femeia a primit un mesaj de la colegii săi că reprezentanții DNA o așteaptă la birou, ea l-a anunțat pe Daniel Chițoiu. „Rămâi acasă și nu răspunde la telefon”, a sfătuit-o acesta. În final, după mai multe ore, Laura s-a dus la sediul DNA, unde a fost anunțată oficial că este cercetată pentru fapte de corupție în dosarul ASF.

Soțul a scăpat

Pe 25 aprilie, Laura a fost trimisă în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Daniel Chițoiu a scăpat de anchetă în acest dosar, după ce deputații au respins, pe 11 martie, cererea DNA de ridicare a imunității. El era investigat pentru aceleași infracțiuni ca și soția sa.

Limbaj codifi cat: nașul era „Unchiu’”

Principala acuzație pe care procurorii DNA i-au adus-o Laurei Chițoiu este legată de promovarea rapidă, și cu nerespectarea condițiilor legale, a Inei-Ana Crudu în funcția de director general al Carpatica Asig. În cazul soțului său, procurorii DNA făceau verificări despre modul în care a fost emisă Ordonanța privind organizarea și funcționarea ASF, care ar fi fost dată cu dedicație. Un rol cheie îl avea nașul celor doi, Dan- Radu Rușanu (foto), care era denumit codificat drept „Unchiu’”, și care a ocupat funcția de președinte al ASF. Rușanu a stat după gratii timp de trei luni, iar în prezent se află în arest la domiciliu.