Netanyahu respinge presiunile SUA privind un plan politic în Gaza

Netanyahu respinge presiunile SUA privind un plan politic în Gaza Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu sursa: EPA

Benjamin Netanyahu refuză SUA! În timp ce ofensiva din Rafah se desfășoară, oficialii de rang înalt ai administrației Biden au intensificat presiunile asupra Israelului pentru a planifica viitorul post-război al Gazei.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins aceste cererile SUA privind o planificare politică post-război în Gaza. Subliniind că orice discuție este prematură cât timp Hamas rămâne o amenințare activă. „Nu există alternativă la victoria militară,” a declarat Netanyahu într-un videoclip difuzat de biroul său. „Încercarea de a ocoli acest lucru cu diverse afirmații este pur și simplu desprinsă de realitate.” Un context în care "relația de iubire" Israel -SUA pare să se deterioreze.

Această declarație vine în contextul în care oficialii americani, precum secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, au subliniat că presiunea militară asupra Hamas trebuie completată de un plan politic. Aceștia avertizează că Israelul riscă să moștenească o insurgență deschisă și să se confrunte cu izolare internațională și o criză umanitară în Gaza. La care se adaugă posibilitatea unor atentate în Israel.

Pe măsură ce ofensiva din Rafah se intensifică, Israelul a reluat operațiunile în Jabalia, o zonă din nordul Gazei unde au avut loc lupte intense la începutul războiului. Deși Israelul a declarat în decembrie că a eliminat prezența Hamas în acea zonă, luptele continuă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Benjamin Netanyahu, probleme în coaliția de guvernare

Administrația Biden a semnalat nemulțumirea sa față de planurile militare ale Israelului, amânând un transport de bombe și avertizând că vor fi luate măsuri suplimentare dacă ofensiva va implica asalturi asupra zonelor urbane dens populate.

În acest context, cabinetul israelian și consiliul de securitate națională discută despre guvernarea postbelică a Gazei. Oficiali israelieni au sugerat ideea unei administrații civile conduse de arabi pentru Gaza, păstrând opțiunea de a desfășura acțiuni militare împotriva enclavelor Hamas. Cu toate acestea, guvernele arabe au respins aceste propuneri, insistând că nu vor accepta niciodată ceea ce echivalează cu o ocupație israeliană de facto.

Problema rămâne complicată, deoarece niciun plan concret nu a fost încă adoptat. În februarie, Netanyahu a propus ca palestinienii locali neafiliați Hamas să preia controlul civil al enclavei, în timp ce Israelul păstrează controlul asupra securității. Totuși, subiectul rămâne sensibil din punct de vedere politic pentru Netanyahu, care se opune înființării unui stat palestinian și controlului Autorității Palestiniene asupra Gazei.

Căderea guvernului, o posibilitate

Autoritatea Palestiniană, preferată de aliații regionali ai Israelului și de SUA ca înlocuitor pentru Hamas, se confruntă cu opoziția partenerilor de coaliție ai lui Netanyahu, care susțin că o astfel de mișcare ar duce la căderea guvernului israelian. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a criticat lipsa planificării pentru statutul postbelic al Gazei, menționând că Israelul se confruntă cu opțiuni nedorite: o ocupație militară sau revenirea la controlul Hamas.

Răspunsul lui Netanyahu la presiunile internaționale subliniază provocările complexe ale unui conflict prelungit și necesitatea unei soluții durabile pentru Gaza, scrie WSJ