Nenorocirea care va lovi crunt România! Vom avea parte de pierderi imense. Specialiştii, avertisment asuprea secetei

Nenorocirea care va lovi crunt România! Vom avea parte de pierderi imense. Specialiştii, avertisment asuprea secetei Sursa foto: Arhiva EVZ

Condițiile meteorologice din ultima perioadă ar putea afecta extrem de tare agricultura din România. Specialiștii au lansat avertizări cu privire la o viitoare secetă severă. Ticu Costandache susține că anul agricol se anunță încă de la început unul dificil. Grâul și rapița au avut deja de suferit, iar fermierii sunt reținuți în ceea ce privește recolta.

Țara noastră ar putea fi din nou lovită de o secetă severă, din cauza precipitațiilor puține din această iarnă, dar și a lipsei unei infrastructuri moderne de irigații. Fermierii spun că este nevoie de măsuri urgente pentru a opri acest fenomen, dar și pentru sprijinirea agricultorilor afectați de secetă.

Apa puțină strânsă în sol din timpul iernii a afectat culturile însămânțate în toamnă. Pe unele suprafețe vor fi reînființate alte culturi, însă sute de hectare ar putea rămâne ogor negru, după cum explică Ticu Costandache, directorul Direcției pentru Agricultură Vrancea.

"Anul agricol în care suntem va fi un an dificil. În ultimele șase luni nu cred că am avut mai mult de 40 de litri de apă pe metru pătrat. Cred că din august nu au mai fost ploi abundente. Avem culturi de grâu care sunt răsărite neuniform, altele - în curs de răsăsire; rapiță - avem o suprafață mică, dar nu cred că vor rămâne cu tot ce s-a plantat în toamnă, din cauza secetei. În ce privește însămânțările din primăvară, fermierii sunt reținuți. Dacă nu o să avem precipitații, s-ar putea să meargă pe ogor negru, să nu cultive, pentru a nu face investiții și a pierde banii pe care îi introduc în sol", spune Costandache, conform Radio România Actualităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În lipsa unui sistem de irigații funcțional la nivel de județ, cu puțin peste 1% din suprafața totală de teren arabil din Vrancea a fost irigată anul trecut. "Noi, în Vrancea, avem posibilitatea de a iriga 30.000 de hectare, dar această suprafață nu este irigată în totalitate. Anul trecut s-a irigat cred că 10% din suprafață", a mai spus acesta.

Înainte de finalizarea Planului Național de redresare și Reziliență, s-a discutat în Vrancea și despre alocarea unor sume importante pentru finalizarea celui mai mare proiect de irigații din România - Canalul Siret-Bărăgan.