Nenorocirea care loveşte crunt România! Pierderile vor fi uriașe. Este alertă de secetă

Nenorocirea care loveşte crunt România! Pierderile vor fi uriașe. Este alertă de secetăSursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Agriculturii spune că țara noastra este afectată de secetă, fapt care va duce la pierderi mari pentru cultivatori. Adrian Chesnoiu este de părere că trebuie luate măsuri la Comisia Europeaană pentru sprijinirea fermierilor.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că în zonele de este și sud-est ale României, riscul de secetă este unul sever, mai ales că nivelul de precipitații a fost unul extrem de scăzut în ultima perioadă.

Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit, iar ministrul a mai susținut că este nevoie să se ia măsuri urgente la nivelul Comisiei Europene.

Ministrul Agriculturii a mai spus că este nevoie de măsuri pe termen mediu și lung în agricultură, dar că fermierii români au putea fi ajutați cu o derogare privind plățile în avans.

Asigurare de risc

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a încurajat țările din Uniunea Europeană să susțină participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, prin noua Politică Agricolă Comună. Mai exact, statele din UE ar putea aloca 3% din plățile directe pentru contribuția fermierului la instrumentele de gestionare a riscului.

„ Puteți susține asigurarea culturilor și a producției în cazul în care există pierderi ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme”, a spus Janusz Wojciechowski, citat de impact.ro.

Culturile de cereale vor fi afectate

Și experții în agricultură spun că lipsa de apă va crea probleme mari la culturile de grâu, orz și rapiță în anul 2022. În plus, însămânțările au început târziu anul trecut.  Cezar Gheorghe, analist piața cerealelor a declarat că anul acesta cantitatea de grâu recoltată va scădea, comparativ cu 2021, fapt care va duce la pierderi uriașe în agricultură.

„Anul acesta, plecând de la o medie multianulă de 9,6 milioane de tone, suntem reduși deja la un nivel de 8,2 milioane de tone într-un scenariu optimist, adică un minus de 15%. Dacă vreți să-l cuantificăm în bani, la prețurile de azi, cam 336 de milioane de euro dispar din circuitul comercial din PIB.

Ca și prognoze pentru anul 2022, în ceea ce privește prețurile la cereale, ele rămân la niveluri destul de ridicateSe observă că indicațiile pentru grâu, conform bursei Euronext sunt duse la un nivel de 248 – 250 de euro pe tonă “, spune analistul.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News