Temperaturile extrem de ridicate din această perioadă ar putea afecta agricultura. Culturile de grâu și porumb sunt în pericol

Temperaturile extrem de ridicate din această perioadă ar putea afecta agricultura. Culturile de grâu și porumb sunt în pericolSursa: Pixabay

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele două zile, anunțând temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă din an. Se pare că primăvara își intră în drepturi mult mai devreme, fenomen care ar putea avea efecte asupra agriculturii. Specialiștii lansează avertizări cu privire la un an secetos, fără recolte bogate și cu prețuri crescute la alimente.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă prognoză pentru următoarele două zile. Chiar dacă meteorologii avertizează că vom avea parte de temperaturi puțin mai scăzute comparativ cu săptămâna precedentă, totuși primăvara își intră ușor, ușor în drepturi.

Temperaturile ridicate, neobișnuite pentru această perioadă, afectează și agricultura, iar ministrul Adrian Chesnoiu ne prezintă ce efecte ar putea avea acest fenomen asupra culturilor.

Începutul de săptămână vine cu un cer mai mult noros. În zonele montane, precipitațiile vor continua să fie sub formă de ninsoare, fiind singurele regiuni unde românii se vor mai putea bucura de un strat gros de zăpadă. Ninsorile din această săptămână vor crea un strat de zăpadă de 50 - 60 cm, puțin mai gros pe creste.

Marți, 15 februarie, vom avea parte de temperaturi specifice începutului de primăvară, minimele fiind cuprinse între -1 și -4 grade Celsius. În Banat și Crișana vorbim despre o vreme neobișnuit de caldă, minima înregistrată în aceste zone fiind de 5 grade Celsius.

Ziua de miercuri, 16 februarie, va fi una cu cer parțial senin, temperaturile maxime fiind situate între 10 și 14 grade Celsius. În zonele montane avem parte de o încălzire, minimele fiind între 0 și -2 grade Celsius pe creste.

Vremea neobișnuit de caldă afectează agricultura

Temperaturile din ultima perioadă sunt neobișnuit de calde pentru mijlocul lunii februarie, avertizează specialiștii, care susțin că astfel de fenomene meteorologice ar putea afecta culturile. Nu doar temperaturile pot afecta, ci și lipsa de precipitații, care ar putea aduce seceta.

Din cauza efectelor negative care ar putea avea loc asupra agriculturii, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru alimente începând cu luna aprilie. Deși specialiștii lansează avertizări, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, susține că este totuși prea devreme pentru a face astfel de scenarii.

„Avem temperaturi care nu sunt în marja normală, e o lipsă de precipitații cu adevărat, dar încă nu putem spune că vom avea o producție agricolă mult diminuată. Vom vedea cum evoluează vremea în perioada următoare și poate regimul de precipitații își va reveni”, a declarat ministrul Agriculturii.

Este prea devreme să renunțăm la speranțele cu privire la culturile de porumb, grâu sau ovăz. Dacă totuși temperaturile se mențin ridicate, anul 2022 nu se anunță unul bun pentru agricultură, ci mai degrabă unul secetos, cu roade puține și prețuri la alimente crescute.