Avertismet sumbru pentru români! Greșeala care va fi plătită scump. Paradoxul național inexplicabil
- Ionel Sclavone
- 13 februarie 2022, 14:47
Resturile alimentare aruncate de alte state vor fi consumate de români, dacă nu-și dezvoltă industria agricolă autohtonă.
Este avertismenul pe care l-a lansat europarlamentarul român Daniel Buda. Acesta este vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. El a precizat că românii vor ajunge să se hrănească cu resturile altora, dacă va fi ratată implementarea Planului Național Strategic. O astfel de greșeală, va fi plătită scump, în viitorul apropiat când vom trebui să achiziționăm alimente din import.
„Avem acum această oportunitate prin acest Plan Național Strategic (elaborat în cadrul Politicii Agricole Comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă, n. red.), care alocă 8 miliarde pe un singur pilon de dezvoltare, pe care putem să-i folosim pentru dezvoltarea acestui sector. Dacă nu facem acest lucru, România va deveni o țară în care se vor desface produse și vom mânca, probabil, resturile pe care le aruncă țări precum Germania, Franța sau Italia”, a declarat Daniel Buda.
România trebuie să devină independentă alimentar
Potrivit europarlamentarului, este nevoie de astfel de investiții pentru dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară. Aceasta pentru ca România să-și asigure independența alimentară și să nu mai depindă de produsele importate din alte state.
„Este foarte important să încercăm să ne asigurăm o independență alimentară. (...) vom fi o țară tributară importurilor de proastă calitate”, a declarat Daniel Buda, citat de Agrointeligența.
Paradoxul agriculturii românești
Europarlamentarul a mai atras atenția cu privire la paradoxul din agricultura românească. Deși este o țară bogată, care are capacități importante de producție, România își asigură doar un sfert din necesarul de carne de porc din producția internă. Aceasta în condițiile în care țara noastră este cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană.
„Este nevoie de o intervenție a statului aici. Îmi pare foarte rău să recunosc un faliment al clasei politice pe această direcție, legat de faptul că nu am reușit să găsim mecanismele prin care să punem la punct această dezvoltare a capacității de procesare în România”, a mai declarat Daniel Buda, conform sursei citate.