A lovit, trebuie acționat! Nenorocire mai mare decât Covid. 13 milioane de oameni ar putea muri

A lovit, trebuie acționat! Nenorocire mai mare decât Covid. 13 milioane de oameni ar putea muri Sursa: Pixabay

Populația din Cornul Africii se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii. 13 milioane de oameni ar putea muri de foame în următoarele trei luni dacă nu se iau măsuri urgente. ONU solicită asistență imediată pentru a se evita producerea unei catastrofe ca cea de acum 10 ani.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) se implică în problema serioasă care afectează Cornul Africii. Seceta ar putea duce la decesul a aproximativ 13 milioane de oameni dacă nu se interveni de urgență. Un episod asemănător a avut loc în urmă cu aproximativ 10 ani, când sute de mii se suflete au fost ucise de foame.

Kenya, Somalia şi Etiopia se luptă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii. Din păcate, lipsa de hrană și apă ar putea ucide 13 milioane de oameni, anunță Agenția World Food Programme din cadrul Organizației Națiunilor Unite, potrivit AFP.

Pentru a se evita o adevărată catastrofă, Programul Alimentar Mondial al ONU a cerut asistență imediată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cornul Africii se confruntă cu cea uscată climă din 1981, în pofida a trei sezoane ploioase consecutiva, se arată într-un comunicat al Programului Alimentar Mondial al ONU.

Seceta a distrus recoltele, iar sute de animale au murit. Apa și pășunatul sunt insuficiente, iar prognozele prognozele pentru viitoarele luni nu arată deloc o îmbunătățire a situației. Potrivit lui Michael Dunford, directorul regional al PAM în Africa de Est, precipitațiile din următoarea perioadă sunt sub medie și nu vor face decât „mai multă mizerie”.

"Recoltele sunt distruse, animalele mor și foamea crește, pe măsură ce secetele afectează Cornul Africii”, a spus el într-un comunicat.

Dunford a ținut să reamintească în comunicatul său cât de gravă este situația actuală din Cornul Africii. Acesta susține că criza din Somalia în 2011, când 250.000 de oameni au murit de foame în timpul unei secete prelungite, s-ar putea repeta.

"Deși este obișnuit să vezi animale moarte pe marginea drumului, de data aceasta nu erau lovite de vehicule. Muriseră de sete și de foame, și au murit în număr mare. Seceta s-a răspândit pe scară largă, este gravă și probabil să se înrăutățească", a povestit Tomson Phiri, purtătorul de cuvânt al PAM, după o călătorie în nord-estul Keniei.

Seceta ar putea duce la o catastrofă în Cornul Africii

Ajutoarele alimentare au început să sosească în zonele unde nivelul de malnutriție este ridicat. În primul trimestru al acestui an, aproximativ 13 milioane de oameni sunt expuși foametei severe. Mohamed Fall, directorul regional al UNICEF pentru Africa de Est și de Sud, susține că șituația este una extrem de gravă, mai ales pentru copii.

Aproximativ 5,5 milioane de copii din Kenya, Somalia şi Etiopia sunt amenințați de malnutriție acută. Potrivit PAM, jumătate de milion de copii și mame subnutrite au deja nevoie urgentă de asistență alimentară în sudul și sud-estul Etiopiei.

"UNICEF se teme că acest număr va crește cu 50% dacă nu vor veni ploi în următoarele trei luni. Nevoile sunt masive și urgente și depășesc rapid fondurile disponibile pentru a răspunde. Trebuie să acționăm acum pentru a preveni o catastrofă”, a declarat Mohamed Fall.