Evenimentul Zilei > EVZ Special > O nemțoaică teroristă ISIS a lăsat să moară de sete o fetiță-sclavă de 5 ani
O nemțoaică teroristă ISIS a lăsat să moară de sete o fetiță-sclavă de 5 ani

O nemțoaică teroristă ISIS a lăsat să moară de sete o fetiță-sclavă de 5 ani

La München a început marți procesul unei femei care a fugit din Germania pentru a se alătura grupării Stat Islamic și este acuzată de crime de război și omor.

Procesul împotriva nemțoaicei, identificată doar ca Jennifer W. de 27 de ani, este primul din lume în care un membru ISIS este acuzat de crime de război împotriva minorității yazidi, consemnează AFP.

Femeia, care mai este acuzată de apartenență la o organizație teroristă și de violarea legii germane privind controlul armelor de război, riscă închisoarea pe viață.

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad, ea însăși o supraviețuitoare yazidi din sclavia ISIS, a declarat că procesul de la München „este un moment extraordinar pentru mine și pentru întreaga comunitate yazidi”.

Yazidii, o civilizație multimilenară cu influențe preislamice, sunt considerați „necredincioși” de către musulmani. Alături de creștini, yazidii au fost principalele victime ale ororilor ISIS în Siria și Irak.

Avocata Clooney

Din echipa de apărători a mamei fetiței ucise face parte și avocata și militanta pentru drepturile omului Amal Clooney, soția vedetei hollywoodiene George Clooney, dar aceasta nu a putut participa la ședința de deschidere a procesului.

Procurorii germani afirmă că Jennifer W. și soțul acesteia, de asemenea membru ISIS, leau „procurat” pe mamă și copil pentru a le folosi ca „sclave” în gospodărie, când Statul Islamic ocupa orașul irakian Mossul, în 2015.

„După ce fetița s-a simțit rău și a udat așternutul (urinând – n.r.) soțul acuzatei a legat-o în lanțuri în afara casei ca pedeapsă și a lăsat copila să agonizeze de sete pe o căldură toridă”, arată rechizitoriul. „Acuzata i-a permis soțului să procedeze astfel și nu a făcut nimic pentru a salva fetița.”

Mama victimei, Nora B, care trăiește acum în Germania, le-a spus anchetatorilor că acuzata nu a intervenit decât atunci când era prea târziu pentru ca fetița, în stare avansată de deshidratare, să mai poată fi salvată.

Soțul jihadist e liber

Presa germană a scris că soțul acuzatei, Taha Sabah Noori AlJ., le-a bătut în mai multe rânduri pe mamă și pe copil, iar într-un rând Jennifer W. a îndreptat pistolul către capul femeii. Taha Noori s-ar afla acum în libertate în zona frontalieră turco-irakiană.

Polițista de moravuri cu vestă explozivă

Procesul are loc în regim de maximă securitate la München, instanța competentă în materie de terorism, iar audierile sunt programate să dureze până în septembrie.

Jennifer W., care a renunțat la școală după clasa a opta și s-a convertit la Islam în 2013, a plecat din Germania la jumătatea lui 2014 în Irak, via Turcia și Siria, pentru a intra în rândurile ISIS.

Recrutată la jumătatea anului 2015 pentru a face parte dintr-o brigadă de moravuri, ea patrula prin parcurile orașelor irakiene ocupate de ISIS, Mossul și Fallujah. Înarmată cu o pușcă de asalt AK-47, un pistol și purtând o vestă cu explozibili, sarcina nemțoaicei islamizate era să verifice dacă localnicii respectă regulile stricte impuse de jihadiști privind îmbrăcămintea, comportamentul public și interdicția alcoolului și tutunului.

În ianuarie 2016, la luni de zile după moartea copilei yazidi, Jennifer W. a mers la ambasada Germaniei din Ankara depunând cerere pentru noi documente de identitate. A fost arestată la ieșirea din ambasadă de către serviciile de securitate turce și a fost extrădată în Germania câteva zile mai târziu.

Din lipsa unor dovezi concrete, i s-a permis să meargă acasă la domiciliul său din Saxonia Inferioară, dar aceasta a încercat la scurt timp să revină în teritoriile ISIS.

Der Spiegel a scris că un informator al FBI, care s-a prezentat drept călăuză, s-a oferit să o ducă pe Jennifer W. înapoi în „califatul” ISIS. Mașina cu care cei doi au traversat Germania îndreptându-se spre Turcia era înțesată cu microfoane, iar „șoferul” de la FBI a avut grijă să o tragă de limbă suficient pentru a obține dovezile care îi lipseau.

Astfel, nemțoaica teroristă a spus că moartea copilei a fost „ceva dur, chiar și pentru ISIS” și nedreaptă, deoarece numai Allah are dreptul să utilizeze focul pentru a pedepsi. Bărbatul său ar fi fost bătut de ISIS pentru crimă, a mărturisit femeia.

Poliția a urmărit îndeaproape mașina în care se aflau Jennifer W. și agentul FBI, ascultând în direct conversația lor, apoi au arestat-o întro parcare de pe autostradă.