Evenimentul Zilei > Actualitate > Negoiță recunoaște tunul de 4 milioane de euro dat cu Rosal
Negoiță recunoaște tunul de 4 milioane de euro dat cu Rosal

Negoiță recunoaște tunul de 4 milioane de euro dat cu Rosal

Primarul sectorului 3 admite că a indexat ilegal tariful pentru salubrizare și deszăpezire în iarna 2012-2013. După ce EVZ a arătat că a achitat ilegal 16 milioane de lei, el a semnat o hârtie și cere consilierilor să suspende majorarea tarifului cu 57,74%.

Ziarul Evenimentul zilei a dezvăluit cum primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a umflat ilegal conturile firmei Rosal, iar directorii din Primărie au chefuit cu șefii firmei de salubrizare, după plățile ilegale, la un hotel de lux din Poiana Brașov. După dezvăluirile noas tre, edilul-sectorului 3 încearcă să se spele pe mâini.El a semnat un act prin care vrea să reducă banii care sunt dați pentru salubrizare. Cu alte cuvinte, edilul recunoaște că a umflat prețul plătit pentru gunoi și deszăpezire firmei Rosal, fără vreo acoperire legală.

Edilul scoate castanele din foc cu mâna consilierilor

Reporterii EVZ au intrat în posesia unui document care arată că primarul Negoiță a semnat un proiect de hotărâre a Consiliului Local care prevede reducerea indexării prețului privind ridicarea gunoiului, măturării străzilor și deszăpezirii lor. Asta, după ce tot el a decis, în iarna 2012-2013, să crească cu 57,74% prețul plătit firmei Rosal și, ca să nu se revolte oamenii, a făcut taxa la gunoi 0 lei, iar banii au fost achitați din bugetul sectorului.

„S-a acordat procentul eronat de 57,74%. (…) Curtea de Conturi a reținut completările Primăriei Sectorului 3 depuse la contestația înaintată, prin care Primăria își asumă ca fiind în acord cu prevederile contractuale o indexare de 25,47%. (…) Este necesară corectarea imediată a procentului de indexare pentru evitarea plății unor servicii calculate la tarife inadecvate”, se arată în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local.

Documentul are semnătura edilului, care și-a dat acordul și în noiembrie- decembrie 2012 pentru indexarea cu 57,74% a prețului, decizie care nu i s-a părut la acea vreme greșită, se pare- din moment ce i-a dat undă verde și le-a cerut aleșilor să voteze atunci propunerea de indexare a tarifului. Cert este că el a luat decizia să corecteze greşeala doar după ce reporterii EVZ au dezvăluit, pe 17 februarie, că s-au achitat milioane de euro ilegal, potrivit unui raport al Curții de Conturi, și că edilul și directorii din Primărie au chefuit cu șefii Rosal la munte în februarie, anul acesta.

Documentul, care ar urma să fie discutat în următoarea ședință a Consiliului, este semnat și de mai mulți directori care au chefuit la munte, informație dezvăluită de EVZ pe date de 13 aprilie.

Verdict: 16 milioane de lei plătiți ilegal din bani publici

Pe 6 decembrie 2012, conducerea Primăriei Sectorului 3 a semnat un act adițional cu Rosal, prin care le-a aprobat celor din urmă o creștere a tarifelor cu 57,74%. În urma acestei decizii, societatea și-a mărit câștigul pe baza contractului cu Primăria, cu aproximativ 27 de milioane de lei (circa 6 milioane de euro), prin indexarea retroactivă a tarifelor de curățenie a căilor publice. Inspectorii Curții de Conturi au constatat că 16 milioane de lei, din cele 27 de milioane de lei, au fost plătite ilegal. Ei au calculat că indexarea maximă care se putea acorda, legal, era de 23,82%. Astfel, chiar dacă directorii din Primăria lui Negoiță țineau, cu tot dinadinsul, să îngrașe cât se poate de mult conturile, ei îi puteau plăti în plus cel mult 11 milioane de lei, au calculat inspectorii Auditorii Camerei de Conturi București. Prejudiciul trebuie recuperat, în întregime, până la 31 mai.

Istoria unui contract ilegal, în opinia ANRMAP

Contractul dintre sectorul 3 și firma de salubrizare Rosal datează din 1999, fiind prelungit între timp prin multiple acte adiționale, în ciuda faptului că a fost declarat ilegal de Curtea de Apel. Edilul sectorului 3 a spus, în repetate rânduri, că nu este de acord ca servicul de salubrizare să fie preluat de către Primăria Capitalei. Se poate ghici de ce. Cum a ajuns edil peste sectorul 3, Robert Negoiță a decis ca tarifele de curățare a căilor publice să fie indexate cu 57,74%, deși legea îi permitea să indexeze cu maximum 23-25%. De menționat că, pentru a masca neregulile, edilul a aruncat cu praf în ochii contribuabilor El a decis ca locuitorii sectorului să nu mai dea niciun leu, toate cheltuielile legate de curățenia străzilor urmând a fi suportate din vistieria primăriei. Numai că, banii provin din taxele și impozitele achitate de locuitorii sectorului 3, dar și din bani de la buget, iar sumele au fost achitate și pentru lucrări care nu au fost prestate niciodată de către angajații firmei de salubrizare Rosal.

Rosal trebuie să dea banii înapoi

Bogdan Niculescu, directorul general al Rosal, nu a răspuns reporterilor EVZ, care l-au întrebat câţi bani a returnat Primăriei Sectorului 3 din cei 4 milioane necuveniţi. Motivul este, ne-au spus surse din Primărie, că Rosal nu ar fi returnat niciun sfanţ, iar Robert Negoiţă ar fi obținut o păsuire de o lună după o întrevedere cu Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi.

Nici reprezentanții Primăriei Sectorului 3 nu au precizat nimic în proiectul de hotărâre a Consiliului Local, cum și când vor fi recuperați banii, deși inspectorii au dat un termen foarte clar: 31 mai 2014.

Directorii din Primărie, la șpriț cu șeful Rosal

La începutul lunii februarie, conducerea administrativă din Primăria Sectorului 3 a participat, în bloc, la un chiolhan în toată regula. Două zile și două nopți, directorii de la sectorul 3 au chefuit la cel mai luxos hotel din Poiana Brașov. La o parte din petrecere a participat și directorul general Rosal, Bogdan Niculescu. Vin, dans pe masă și prietenie prea strânsă între directori și șeful firmei care mătură sectorul. Asta s-a întâmplat la petrecerea care a avut loc la munte, potrivit fotografiilor și informațiilor obținute de reporterii „Evenimentului zilei”.

În ceea ce privește nota de plată, atât directorii cât și șeful Rosal au refuzat să spună cine a achitat petrecerea unde a fost prezent chiar și edilul sectorului 3, Robert Negoiță, după cum ne-a confirmat și Bogdan Niculescu. Singurul răspuns al petrecăreților de la sectorul 3 a fost stereotipul: „Vă rog să vă adresați Biroului de presă al Primăriei”, chiar dacă reporterii EVZ au insistat că acesta nu are cum să dea relații despre o asemenea petrecere.


La începutul lunii februarie, conducerea Primăriăriei Sectorului 3 a participat la un chiolhan împreună cu șeful Rosal (primul din stînga)

„Nu m-am văzut cu primarul, acesta plecase deja la culcare. Nu am plătit nici măcar cât am consumat eu, nu-mi amintesc să fi plătit ceva, am consumat și eu ceva acolo, un pahar de vin.”
BOGDAN NICULESCU, director Rosal