Evenimentul Zilei > Politica > Negocierile pentru formarea unei majorități sunt în impas, Iohannis îi așteaptă pe parlamentari la muncă
Negocierile pentru formarea unei majorități sunt în impas, Iohannis îi așteaptă pe parlamentari la muncă

Negocierile pentru formarea unei majorități sunt în impas, Iohannis îi așteaptă pe parlamentari la muncă

Președintele țării a dat „undă verde” pentru convocarea noului Parlament, ce va avea loc săptămâna viitoare, la data de 21 decembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind convocarea noului Parlament la data de 21 decembrie. Potrivit acestui act, Legislativul rezultat în urma alegerilor din 6 decembrie este convocat pe 21 decembrie, la ora 12,00, la Palatul Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, la Palatul Cotroceni, că va convoca pe 21 decembrie noul Parlament. „Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condiţiile pentru convocarea noului Parlament şi pot să vă informez că intenţionez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie, săptămâna viitoare.

Cum s-au împărțit mandatele în urma voturilor

Luni se va constitui noul Parlament”, a afirmat şeful statului după prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Noul Parlament va fi format din reprezentanţi ai PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi ai minorităţilor naţionale. Potrivit rezultatelor prezentate, luni, de Biroul Electoral Central, PSD va avea în viitorul Parlament 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, în timp ce PNL a obţinut 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor.

Cândvor fi publicate rezultatele finale ale alegerilor parlamentare

Alianţa USR PLUS va avea 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. De asemenea, UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

În continuare, la nivelul fiecărei circumscripţii electorale, se vor atribui nominal mandatele de senator şi deputat. După acordarea mandatelor de deputat organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, Biroul Electoral Central va publica rezultatul final al alegerilor” a precizat, luni, Mircea Preoțescu, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central.

Legat de blocajul negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare, Klaus Iohannis a spus: „Dacă se formează o coaliție care are majoritate în parlament și îl propune pe Orban, îl accept, îl desemnez. Dacă îmi vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept.”