Evenimentul Zilei > Politica > Anunțul momentului. Klaus Iohannis acceptă varianta Orban
Anunțul momentului. Klaus Iohannis acceptă varianta Orban

Anunțul momentului. Klaus Iohannis acceptă varianta Orban

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că va accepta propunerea venită din partea coaliției de centru-drepata fie că este vorba de Ludovic Orban, fie că este vorba despre Florin Cîțu. „Accept cu oricine ar veni”.

„De regulă după alegeri se constituia noul parlament si abia apoi se făceau consultările. Acum fiind în plină pandemie am început cu consultările.

Partidele la noi sunt în etapa în care învață cum se negociază alianțele, portofoliile. Aceste greșeli vreau sa le evite partidele. Nu m-am implicat în negociere. Ce să caute președintele la negocierile partidelor.

Este drept, partidele se luptă pentru guvernare, așa funcționează politica. La început pare simplu dar negocierile sunt dificile. Să avem răbdare ca partidele să negocieze (…) În plină negociere dați-mi voie să mă abțin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a dat exemple recente, cum că într-o țara europeană s-a făcut guvernul după doi ani, iar în alta după opt luni de la alegeri.

„Trebuie să avem puţină răbdare să vedem cum negociază partidele. Este posibil să se înţeleagă în coaliţia de centru-dreapta şi să vină cu o propunere. Asta aştept eu, ca şi preşedinte, să se formeze o majoritate şi să propună un nume. Dacă se înţeleg PNL, USR-PLUS şi UDMR şi vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîţu, îl accept, sau să fie altcineva, nu ştiu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă, vor veni să propună ceva”, a mai spus șeful statului.

Cât despre demisia lui Ludovic Orban din funcția de premier, Klaus Iohannis a afirmat că a fost un gest „corect, onorabil”. El consideră că aceasta a survenit în urma faptului că PNL se aștepta să obțină procente mai bune la alegerile parlamentare și să nu fie pe locul doi.

Președintele exclude însă varianta unui guvern de stânga, afirmând că are informații conform cărora PSD nu poartă negocieri cu niciun partid pentru formarea unei majorități, iar Constituția este foarte clară în acest sens. Adică negocierile se vor purta cu partidul, sau partidele care întrunesc o majoritate parlamentară.

Ce a spus Klaus Iohannis despre vaccinul care trebuie să sosească

„Este o șansa mare ca vaccinul să fie aprobat la nivel european până în Crăciun. Între Crăciun și Anul Nou, vom primi tranșa simbolică de 10.00 de doze, pentru 5 mii de persoane. Următoarea tranșă este așteptată în ianuarie si este destinata personalului medical și persoanelor cu risc mare. Lucrurile sunt bine pregătite doar să vină vaccinul”, a conchis președintele