Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis, Cîțu, Orban și Hunor, ședință la Cotroceni. Culisele întâlnirii
Iohannis, Cîțu, Orban și Hunor, ședință la Cotroceni. Culisele întâlnirii

Iohannis, Cîțu, Orban și Hunor, ședință la Cotroceni. Culisele întâlnirii

Președintele Klaus Iohannis l-a convocat pe Florin Cîțu la Cotroceni, alături de Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

Florin Cîțu, propunerea pentru funcția de premier al României, a fost convocat de către Iohannis să la Cotroceni miercuri dimineață, la o ședință la care au participat Ludovic Orban, liderul PNL,  Dan Barna, co-președintele USR PLUS, Kelemen Hunor, liderul UDMR, și Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS.

Întâlnirea  a avut  loc chiar înainte de plecarea președintelui la Consiliul European, la Bruxelles.

Sedința de la Cotroceni s-a încheiat în jurul orei 10.00. Surse politice spun că a fost o discuție despre formarea noului Guvern, urmând ca zilele următoare liderii formațiunilor să se întâlnească pentru a stabili exact cum se vor împărți ministerele. După întâlnire, Ludovic Orban s-a deplasat la sediul PNL.

Florin Cîțu, propunerea PNL pentru funcția de premier

BPN l-a nominalizat pe miercuri pe Florin Cîțu pentru funcția de premier al României. A existat o singură abținere din partea lui Dan Motreanu.

”Sunt onorat de această nominalizare și bineînțeles, în continuare, obiectivul principal este să formăm acestă majoritate parlamentară, pentru a avea cât mai repede un guvern”, a declarat Florin Cîțu la scurt timp după nominalizarea primită.

PNL, alianță cu USR PLUS și UDMR. Au demarat deja discuțiile pentru noul Guvern

„În cadrul reuniunii Biroului Politic Naţional am stabilit partenerii posibili cu care negociem formarea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea Guvernului. Este vorba de USR PLUS, UDMR, de asemenea vom purta discuţii şi negocieri şi cu grupul minorităţilor din Camera Deputaţilor.

Există şansa de formare a unei majorităţi parlamentare. În baza rezultatelor pe care le avem în acest moment este indicată clar posibilitatea de formare a unei majorităţi. (…) Vor urma paşii de negociere începând de mâine”, a spus Orban, la sediul PNL.

Se negociază programul de guvernare și formula de guvern

„Noi suntem concentraţi şi pe programul de guvernare şi pe identificarea celor mai buni candidaţi de miniştri. (…) O să existe o negociere legată de portofolii, dar în ceea ce mă priveşte pe mine sunt adeptul, mai ales când este vorba de un lucru atât de important pentru ţară, cum este formarea unui guvern, să comunicăm doar în momentul în care se iau decizii”, a spus preşedintele PNL, conform Antena3.