Evenimentul Zilei > Politica > Vestea momentului. Florin Cîțu e alesul lui Iohannis pentru funcția de premier (Surse)
Vestea momentului. Florin Cîțu e alesul lui Iohannis pentru funcția de premier (Surse)

Vestea momentului. Florin Cîțu e alesul lui Iohannis pentru funcția de premier (Surse)

Deciziile din culisele politicii vor stabili traiectoria și viitorul României pentru cel puțin 4 ani. Deși s-a vehiculat tot mai mult că alegerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de premier va fi Nicolae Ciucă, cel care acum este interimar, se pare că alta va fi alegerea președintelui României.

UPDATE: Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice în Guvernul condus de Ludovic Orban este propunerea de premier cu care liberalii vor merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Biroul Politic Național l-a votat pe Florin Cîțu cu o largă majoritate, existând doar o abținere, din partea lui Dan Motreanu.


Conform informațiilor deținute de colegii de la Capital, președintele Iohannis ia în calcul să îl nominalizeze pe actualul ministru de Finanțe – Florin Cîțu – pentru funcția de premier al României.

Florin Cîțu este unul dintre cei mai bine cotați membri ai Guvernului Orban și unul dintre liderii PNL.

A primit a doua șansă

Florin Cîțu este unul dintre politicienii preferați ai lui Klaus Iohannis, ministrul de Finanțe fiind la cea de-a doua nominalizare din partea președintelui României pentru funcția de premier.

Prima oară s-a întâmplat la începutul anului când Guvernul Ludovic Orban a fost demis în urmă unei moțiuni de cenzură votată de Parlament pe data de 5 februarie 2020.

După aceste contre politice, în România s-a instaurat panica din cauza prezenței virusului SARS-CoV-2, iar Cîțu a luat decizia de a renunța la mandatul de premier desemnat. La momentul respect, Florin Cîțu și-a susținut decizia prin a afirma că este un om de partid și că președintele partidului trebuie să fie și șeful guvernului.

Florin Cîțu a devenit membru al PNL în octombrie 2016, cu puțin înainte de alegerile legislative. A candidat pe lista liberalilor la Senat în circumscipția București.

”Practic e foarte complicat pentru un premier dacă nu are o relaţie extrem de bună şi nu are încredere în ministrul Justiţiei, în ministrul Finanţelor, în ministrul Fondurilor Europene în perioada următoare.

De asemenea, având în vedere că o bună parte din Planul de Rezilienţă şi din banii europeni pe infrastructură mare, cheia rămâne şi pe Ministerul Transporturilor.

Florin Citu
Florin Citu pare sa fie preferatul lui Klaus Iohannis

Foarte important rămâne şi Ministerul Economiei şi Ministerul Dezvoltării unde noi avem 1.300 de primari şi unde proiectele nu trebuie să fie făcute pentru anumiţi primari de la un partid, trebuie să fie făcute pentru administraţiile locale”, a declarat recent prim-vicepreședintele PNL, Rareş Bogdan.

Ce studii are Florin Cîțu

Florin Cîţu s-a făcut remarcat prin desele aprecieri şi comentarii la adresa politicilor fiscale şi financiare ale guvernelor PSD.

Fostul ministru al Finanțelor, desemnat azi premier al României, a urmat studiile la Colegiul Grinnell din cadrul Universității de Stat din Iowa, specializându-se în domeniul economic.

Acesta este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate, notează Capital.

Unde a lucrat florin Cîțu înainte să intre în politică

A lucrat ca economist pentru Banca Naţională a Noii Zeelande în perioada 2001-2003 şi pentru Banca Europeană de Investiţii, Luxemburg, în perioada 2003-2005 şi a fost economist şef şi ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, Bucureşti, în perioada 2006-2011.

A avut şi activitate independentă, ca economist, consultant şi analist economic, pe lista clienţilor aflându-se companii precum Goldman Sachs, JP Morgan sau bănci care activează în România.

Florin Cîţu este membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din 1 februarie 2018 şi al Comisiei pentru afaceri europene din 24 septembrie 2018.