Discuțiile, care se vor concentra pe faptul de a ști dacă este posibil un progres „concret și rapid”, vor avea loc la Bruxelles și apoi la Londra, a precizat David Frost.

David Frost a avertizat în mod special că guvernul britanic „se va opune ideilor, precum cea care circulă astăzi, de a da Uniunii Europene dreptul să ne taxeze ca represalii dacă alegem să adoptăm legi care sunt conforme cu interesul nostru”.

„Nu ne putem expune la un risc economic imprevizibil”, a spus el.

Liderii europeni au convenit, săptămâna trecută, să accelereze negocierile cu Marea Britanie pentru a ajunge la un acord post-Brexit înainte de data fatidică de 31 decembrie 2020, dar au avertizat că acordul nu se va face cu orice preț.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar rămâne supus normelor comunitare în această perioadă de tranziție.

Negocierile se poticnesc în special cu privire la sectorul crucial al pescuitului și șa condițiile liberei concurențe.

Luna aceasta, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care critică puternic poziția guvernului britanic la negocierile dintre UE și Regatul Unit.

„Parlamentul regretă că persistă divergențe substanțiale între părți, cu toate că a rămas puțin timp pentru încheierea unui acord privind relațiile dintre UE și Regatul Unit”, se arată într-un comunicat al PE.

Deputații subliniază că un acord cuprinzător este în interesul ambelor părți. Totodată, Uniunea Europeană consideră că este inacceptabil că Regatul Unit alege selectiv anumite politici și că cere insistent să aibă acces la piața internă, precizează textul. Deputații sunt profund îngrijorați și de faptul că guvernul britanic insistă să negocieze numai domenii care sunt în interesul Regatului Unit.

Rezoluția reamintește că negociatorul-șef al Uniunii, Michel Barnier, are sprijinul deplin și ferm al Parlamentului în negocierile cu Regatul Unit, în temeiul mandatului politic care i-a fost acordat de statele membre ale Uniunii și de Parlament.

Eurodeputații solicită Regatului Unit și să își respecte angajamentele luate în declarația politică semnată de prim-ministrul Boris Johnson și ratificată atât de Uniunea Europeană, cât și de Regatul Unit.

Textul subliniază și că acordul Parlamentului pentru orice viitoare acorduri comerciale cu Regatul unit este condiționat de aprobarea de către guvernul britanic a unor condiții de concurență egale (prin norme și standarde comune) în diverse domenii, cum ar fi protecția mediului, standardele de muncă și ajutorul de stat, dar și de încheierea unui acord satisfăcător privind pescuitul. Acest lucru este necesar din cauza proximității geografice a Regatului Unit, a nivelului de interconectare și a nivelului deja ridicat de aliniere și interdependență cu normele UE.

Guvernul britanic nu s-a angajat până în prezent în negocieri detaliate referitoare la condițiile de concurență echitabile, precizează rezoluția.